Az úszó város, ahol autó helyett csónakokkal közlekednek a helyiek

A holland Giethoorn városa egy mini Velence: nincsenek aszfaltozott utak, a házakat mindenütt víz veszi körül, így csak csónakkal közlekedhetnek az emberek – vagy télen korcsolyával.

18-Giethoorn

A falu 1230 óta áll a helyén, több, mint 7 kilométernyi csatornával, és ötven fahíddal, amik különleges hangulatot kölcsönöznek  a településnek. A csatornák többsége 1 méter mély.

g10

Giethoorn holland kifejezés jelentése “kecske szarv”. 1170-ben egy nagy árvíz pusztított ezen a területen, a később ide települők sok szarvat találtak, amelyek valószínűleg az árvízben elpusztult kecskéktől származtak.

g5

Bár Giethoorn városát a 13. században hozták létre a mediterrán vidékről származó telepesek, ismertté csak 1958 után vált, amikor a holland rendező, Bert Haanstra itt forgatta a híres komédiáját “Fanfár” címmel, így azóta a hely valódi turisztikai látványosságnak számít.

g6

A holland városka mintegy 2600 lakója a saját kis privát szigetén él. Ha fel akarjuk keresni bármelyik házat, az egyetlen lehetőség a 180 híd valamelyikének használata, más megközelítés csak csónakon lehetséges.

g8

Giethoorn városa Overijssel tartományban található, Hollandia központi részén, Amszterdamtól mintegy 90 km-re.

g9

A helyiek közlekedésre kenut, kajakot vagy találó nevén “suttogó-hajókat” használnak, amelyek elektromos motorokkal vannak felszerelve, így nem csapnak zajt, nem verik fel a falu csöndjét. Az pedig már csak hab a tortán, hogy télen a csatornák befagynak, így korcsolyával végig lehet járni az egészet.

Giethoorn, Holland, the town with no roads

Giethoorn, Holland, the town with no roads

A szűk csatornákat átívelő fahidak, a falu csodás eredeti szerkezetű, nádtetejű házai, a gondozott kertek szépsége elbűvöli az idelátogató turistákat.

Giethoorn, Holland, the town with no roads

Giethoorn, Holland, the town with no roads

Kezdetben a legtöbb ház nádfedeles volt, csak a gazdagabbak engedhettek meg maguknak cseréptetőt. Már ez pont fordítva van a a nádtető készítése a költségesebb beruházás.

Giethoorn, Holland, the town with no roads

Giethoorn, Holland, the town with no roads

A falu a XX. második felében pusztulásnak indult, de 1980-tól megállították a pusztulást, a házakat felújították, és a település újra virágzásnak indult.

g3

Mára a falu már kinőtte hajdani méretét, az új részekben már nem csatornák futnak, a tulajdonosoknak is vannak autóik. A turisták is busszal és autóval érkeznek. Sőt Hollandiához híven megjelentek a bicikliutak is.

Forrás: Giethoorntourism