Testileg egészséges fiatal lány kapott engedélyt arra, hogy megölje magát

A 24 éves Laura semmiféle gyógyíthatatlan, fájdalmas betegséggel nem kínlódik, szervezete teljesen egészséges. A belga bíróság mégis engedélyt adott neki az eutanáziára, mégpedig azért, mert a lány gyerekkora óta meg akar halni.

Egy ideje nemcsak halálos betegség lehet kérni eutanáziát, hanem pszichés okokból is. Laura például kiskora óta öngyilkos akar lenni, ezért három éve egy pszichiátriai intézményben él. Annak idején egy nem kívánt terhesség eredményeként jött világra, apja alkoholista volt, és tönkretette Laura gyerekkorát. Hiába költözött egy idő után nagyszüleihez, ekkor már jelentkeztek nála a pszichés elváltozás tünetei. Laura azóta folyamatosan öngyilkossági késztetéseket érez, a halált érzi az egyetlen járható útnak, a tűrhető életet sem képes elviselni. Bár tudja, hogy halála hatalmas fájdalmat okoz majd édesanyjának és nagyszüleinek, ő már döntött, és saját temetését tervezi.

Laura ügyében nem véletlenül született döntés pont Belgiumban: az eutanázia szempontjából ez a világ legliberálisabb állama. A 2012-es évben 1432 ember halt meg orvosi segítséggel, 2013-ban már 1816. Az eutanázia kérvényezői azonban zömmel továbbra is 70 és 90 közötti életkorúak – a jelentkezők fele ilyen -, Laura kivételes esetnek számít.

Forrás: Metro

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!