Koldusszegény ópiumfüggőként halt meg a Coca Cola feltalálója

John Pemberton gyógyszerész minden bizonnyal azt gondolta, hogy megütötte a főnyereményt újfajta gyógyszerével az 1800-as évek végén. A ma 200 milliárd dollárt érő világsiker feltalálója egy rossz pillanatában eladta a titkos receptet a jogokkal együtt, és szerencsétlen drogfüggőként halt meg idejekorán.

1865-ben, a columbusi csatában Pemberton – aki a déliek oldalán harcolt – súlyos sebet kapott, karddal hasították fel a mellkasát. A fájdalomcsillapítóként adott morfium akkoriban rengeteg veteránt tett függővé, így járt Pemberton is, ám ő gyógyszerészként elkezdte keresni a morfiumfüggőség gyógyításának eszközeit, vagy legalább az anyag pótlásának lehetőségét.

Coca-Cola reklám a XX. század elejéről

Coca-Cola reklám a XX. század elejéről

A Coca Cola elődje  – a Pemberton’s French Wine Coca – eredetileg nem tartalmazott szénsavat, helyette alkohol tette izgalmassá a koffeintartalmú kóladió és a kokainbánya kokacserje kivonatát. Az alkohol  csak a piacra dobás előtt nem sokkal került ki az “üdítőitalból” az alkoholtilalom miatt, és az akkoriban divatos szénsavval helyettesítették. A 1886-os debütáláskor a kóla a morfiumfüggőség mellett a migrént, impotenciát, emésztési zavarokat és az idegrendszeri problémát gyógyító szerként hirdette magát, de kicsit rossz reklámnak minősült, hogy Pemberton gyomorrákot kapott, és visszaszokott a morfiumra – a kóla tehát mégsem volt hatásos, mint morfium helyettesítő gyógyszer.

Pemberton végül az egész hóbelebancot receptestül, jogostul eladta egy atlantai üzletembernek, Asa Candlernek összesen 550 dollárért – a többi pedig már történelem. Candler megalapította a Coca Cola Corporationt, és újfajta marketinggel világsikerre vitte a kólát. Pemberton 1888-ban halt meg függőként, egyetlen fillér nélkül, de legalább nem érte meg, ahogy mások aratják le a babérokat helyette. Fia, aki szintén függő volt, még megpróbált kikísérletezni egy másfajta kóla italt, de az egyre erősödő Coca-Cola márkával nem volt képes versenybe szállni, és pár évvel később ő is meghalt.

Forrás: Wikipédia1, 2