Piszkos Fred megelevenedik: új magyar film készül Rejtő regényéből

Kavarja, vagy nem kavarja? Szegény Fülig Jimmy mindig ezen tűnődött a kapitány kapcsán, most pedig örömmel jelenthetjük be: igenis kavarja! (Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

Rejtő Jenő Piszkos Fred közbelép című könyvének animációs adaptációja Varsányi Ferenc rendezőnek köszönhető, aki annyira bolondul az íróért, hogy az iskolában még Rejtő-beceneveket is adtak egymásnak – őt máig Csülöknek szólítják az osztálytalálkozókon. Varsányi a 90-es évek végén kinyomozta, hol él Rejtő egyik örököse, és megszerezték a jogokat az animációs filmhez. Csupó Gábor producer egészen a 20th Century Fox döntéshozóihoz juttatta be a film tervét, de a stúdió semmiféle beleszólást nem engedett volna a projektbe, ezért a magyarok inkább nem kötöttek szerződést.

Piszkos Fred

Piszkos Fred

Varsányi ekkor itthon próbált szerencsét, többféle kísérlet után végül lejárt az a hetven év, ami megakadályozta, hogy a teljes Rejtő-életmű szabadon felhasználható legyen. 2014-ben rögtön pályázott is Barbalics Péter producerrel együtt a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, ahol forgatókönyv-fejlesztési támogatást kaptak,  összehozta őket a sors Udvardi Jenő animációs rendezővel, és végre elkezdhettek dolgozni.

Fülig Jimmy

Fülig Jimmy

Az előkészítés rohamléptékkel halad, és ha minden támogatás megmarad, 2016-ban indulhat a gyártás, és 2017 karácsonyán pedig végre meg is nézhetjük az alkotást a mozikban.

Rejtő Jenő, álnevén P. Howard könyveit szinte az összes magyar ember ismeri, a statisztikák szerint legalább ötmillió magyar van, aki legalább egy Rejtő-könyvet elfogyasztott már életében. Ez az animációs film nemcsak még szélesebb körben teheti ismertté Rejtőt, de további kedvet csinálhat az olvasáshoz is.

gustav_bahr_uj_szines

Gustav Bahr Úr

Forrás: Könyves.blog.hu