A legfurcsább dolgok, amit a Holdon hagytak a Földlakók

Ahol ember jár, ott előbb utóbb tárgyak is  maradnak utána, nincs ez másképp a Holddal sem. Mióta bejáratosak vagyunk oda, összesen több mint 181 ezer kiló szemetet hagytunk magunk mögött a Holdon. Nagy részét űrhajók és rakéták maradványai alkotják, de van ott néhány furcsa dolog is:

12 pár bakancs

Mielőtt az Apollo 11 elindult vissza a Földre, Neil Armstrongnak és Buzz Aldrinnak könnyítenie kellett az űrhajó súlyán, ezért többek között 12 pár űrbakancsot is a Holdon hagytak.

AS11-40-5880HR.0

96 zacskónyi vizelet és ürülék

Az űrhajósok is emberek, annak megfelelő szükségletekkel, a produktumokat azonban nem húzhatják le a vécén, ezért praktikus kis zacskókban tárolják. Egy ponton azonban választani kellett, mit visznek haza a Holdról: az ott begyűjtött köveket, vagy a zacskókat, és persze az űrhajósok a köveket választották – azóta figyel ott egy jó adagnyi…hm…végtermék.

combine_images.0

Két golflabda

A hetvenes években az Apollo 14 egyik űrhajósa, Alan Shepard mindenképp ki szerette volna próbálni, hogy megy a golfozás a Holdon, ám azzal nem számolt, hogy az alacsony gravitációtól egyetlen labda is többszáz méterre repül. Mivel elgyalogolni nem volt kedve a labdákért, azok azóta is ott várják valahol.

AS14-66-9339HR.0.0

Charles Duke asztronauta családi fotója

Az Apollo–16 misszió egyik asztronautája, Charles Duke felvitt magával a Holdra egy családi fényképet, ami őt, feleségét és két gyereküket ábrázolja, és otthagyta a felszínen. Bár mostanra valószínűleg kifakult, a Duke család negyven éve mosolyog ránk odafentről.

800px-DUKE.0

Egy művész szobra

A 8 centis alumínium szobor, a belga Paul Van Hoeydonck szobrász alkotása az Apollo 15-el és David Scott-al került a Holdra. Igen ám, de szegény Scott nem állva helyezte el az Elesett Űrhajós nevű szobrot, ahogy azt a művész elképzelte, hanem az oldalára fektette, ebből pedig hatalmas botrány lett.

1024px-Fallen_Astronaut.0

Mini múzeum

Többek között AndyWarhol, Robert Rauschenberg és ClaesOldenburg alkotásai is odafent vannak, igaz, egészen mini méretben. Forrest Myers amerikai szobrász találta ki, hogy korának hat neves művészét megkéri, alkossanak valami egészen kicsi dolgot, a lekicsinyített rajzokat pedig egy vékony kerámia lapra karcolták fel. A felvitelt viszont megakadályozta a NASA, ezért a legenda szerint Myers az Apollo 12 építésén dolgozó egyik mérnököt kérte meg arra, hogy tegye a művet az űrhajó azon részébe, ami fent marad a Holdon. Bár a miniatűrt azóta sem találták meg, elméletileg odafent van a világ legkisebb múzeumaként.

Moon_Art_Scale_Fingers__1_.0

Forrás: Vox.com