Így vigyáznak a méhekre Norvégiában: saját autópályát építenek nekik

A kutatók a 2006-ben elkezdődött tömeges pusztulás miatt egyre jobban aggódnak a méhek miatt, és nem ok nélkül: ha így halad tovább a folyamat, ükunokáink már komoly élelmiszerhiánnyal nézhetnek szembe. A norvég fővárosban elképesztő megoldást találtak a problémára: külön utakon terelik a méheket.

519742656_48ebacb974_o

A Byni nevű környezetvédelmi csoport vezetésével külön biztonságos utakat alakítottak ki a méheknek a városon keresztül, kisebb zöld növényes, virágos állomásokkal, ahol megpihenhetnek, táplálkozhatnak, vagy akár meg is telepedhetnek.

c6059c6f-66b4-4805-ac19-eb1e9cd11490-620x372

Az Abel-kert füves területein külön, virágokkal teli pihenőket hoztak létre, de a kezdeményezésbe folyamatosan bárki bekapcsolódhat. Az egyik modern felhőkarcolóban helyet foglaló könyvelő cég meg is tette: egy teraszt beültetett növényekkel, és két méhkaptárt is telepített, így negyvenötezer méhnek adnak otthont úgy, hogy a kis állatok semmiféle veszélyt nem jelentenek rájuk.

TO GO WITH AFP STORY BY PIERRE-HENRY DESHAYES - A picture taken on June 11, 2015 shows accounting expert and amateur beekeeper Marie Skjelbred posing next to her beehive on the 12th floor of a modern building in Oslo. Oslo mobilizes to create the first "bee highway" in the world to protect these essential but threatened pollinators.   AFP PHOTO / PIERRE-HENRY DESHAYES

Nem ez az első, rovaroknak létrehozott “autópálya”: az Egyesült Államokban a Fehér Ház lepkesztrádát tervez Mexikó és Minnesota között, így vezetve a méhekhez hasonlóan nagy hasznot hozó királylepkék erősen megfogyatkozott csoportjait.

Mindketten veszélyben: a királylepke és a méh (Kép: Fineartamerica.com)

Mindketten veszélyben: a királylepke és a méh (Kép: Dancasan Photography Fineartamerica.com)

Egyelőre pontosan nem tudni, mi áll a lepkék és a méhek folyamatos pusztulásának hátterében, az elméletek szerint a környezetszennyezés, a klímaváltozás és a növényvédő szerek is hatással lehetnek rájuk.

Forrás: TheGuardian, TheJakartaPost