Egy amerikai üzletembernek köszönhetjük, hogy kétnapos hétvégéink vannak

Talán el sem tudnánk képzelni az életünket a – jó esetben – pihenéssel töltött szombat-vasárnap nélkül, pedig korábban a legtöbb kultúrában hat napos munkahetek voltak, a vasárnap pedig csak azért volt szabad, hogy az emberek templomba mehessenek.

Ekkor jött Henry Ford, aki azt vette észre, hogy a kíméletlen robotolásban kiégtek a dolgozói, és egyikük mond fel a másikuk után. Az új alkalmazottak beszerzése sok időt és pénzt emésztett fel, márpedig Ford gyűlölt mindent, ami növelte a kiadásait. Elhatározta, hogy javít a dolgozók körülményein: dupla bért adott nekik, 1926-ban pedig bevezetette a napi nyolc órás munkaidőt, és a kétnapos hétvégi pihenést.

Henry_ford_1919

Henry Ford 1919-ben (Fotó: Wikipédia)

Ezek az újítások annyira vonzóvá tették a céget, hogy egyrészt sokkal kevesebben hagyták ott a gyárat, másrészt a toborzás is egyszerűbbé – és olcsóbbá – vált. Az elégedett, és kicsit gazdagabb alkalmazottak ráadásul a cégtől kapott bevétel egy részét vissza is forgatták azzal, hogy autókat vásároltak.

A rövidített munkahét annyira megtetszett mindenkinek, hogy Ford sikerét  követően a szakszervezetek is elkezdtek harcolni érte, és az 1940-es évektől világszerte elterjedt a kétnapos hétvége.

Forrás: Wikipédia