Szép lassan eltűnik a kínai nagy fal – hosszának egyharmada már a múlté

Hiába képezi az UNESCO világörökségének részét és vonz milliónyi turistát, a kínai nagy fal szép lassan eltűnik a szemünk elől: az elmúlt néhány száz évben már közel kétezer kilométernyi szakasz lett az enyészeté.

8694036696_72f76785d6_k

A turisták, a helyiek és a természet együttesen pusztítja el a falat: a helyiek a téglákat lopják ki belőle, hogy azt saját házuk építésénél használják fel, vagy szuveníreket vésnek ki belőle, és hiába kapnak akár ötezer jüanos büntetést, ez sem igazán tartja távol őket.

1952627233_a2d97cbde8_b

A természet is a fal ellen van: a Kínai Nagy Fal Egyesület felmérése alapján az eső, a szél, és a falon élő növények együttesen szép lassan elbontják a néhol csak döngölt földből készült szakaszokat,de még a tégla vagy a kő sem tud hosszú távon ellenállni a külső erőknek. Több toronyról is tudni, ami ingataggá vált, elég egy nagyobb szélvihar, és akár össze is omolhatnak. Ha ez még nem lenne elég, a falra lépő turisták százezrei olyan komoly megterhelést jelentenek a falszakaszoknak, amiket nem feltétlenül bírnak ki.

5232160391_79aec6a026_b

A teljes fal hosszát nem is lehet pontosan meghatározni, egyrészt, mert nem egybefüggő építményről, hanem sok kisebb szakaszból álló falról beszélünk, másrészt azért, mert még mindig fedeznek fel belőle újabb és újabb szakaszokat. Annyi biztos, hogy azzal a céllal építették, hogy megvédjék a földművelő Kínát az északi nomád törzsek támadásaitól. Az első szakaszokat Csin Si Huang-ti kezdte kiépíteni Kr. e. 210-ben, míg a ma látható szakaszok már a Ming-dinasztia idején 1368 és 1644 között épültek.

Forrás: Mirror