Torokgyíkban halt meg egy 6 éves kisfiú, akinek a szülei ellenezték az oltást

Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjéből mindenki emlékezhet a rettegett torokgyíkra – más néven diftériára – , ami kisgyermekek százait vitte a sírba egészen addig, amíg ki nem fejlesztették ellene a védőoltást. Nemrég viszont meghalt egy kis spanyol beteg, akit nem oltottak be ellene.

Még csak hat éves volt az a fiú, akinek szülei nem adatták be a védőoltásokat, mert nagyon féltek azok mellékhatásaitól. 1987 óta nem volt diftériás eset Spanyolországban, de ő valahonnan elkapta, és hiába kezelték az intenzív osztályon, hiába reménykedtek a gyógyulásban, a betegség győzött. Ezek után kérdéses, hány újabb eset üti majd fel a fejét, hiszen az oltásellenes mozgalom hívei egészen sok szülőt meggyőztek arról, hogy a régi nagy betegségek már nem veszélyesek, az oltások viszont annál inkább. Szegény szülők, akik nemrég vesztették el fiukat, most átverve érzik magukat, talán nem is ok nélkül.

Ez még nem minden: a spanyolok azóta is minden erejükkel a fertőzés forrását próbálják felderíteni, illetve azokat, akik a fiú környezetében megfertőződhettek. A hat éves kis áldozat  57 gyerekkel érintkezett a betegsége felismerése előtt, közülük kilencnél kiderült, hogy elkapták a kórokozót, de nem betegedtek meg, mert előzetesen be lettek oltva. Ennek ellenére elkülönítették őket, és antibiotikumokat is kapnak, nehogy átadják a fertőzést egy olyan embernek, aki nem lett beoltva.

A diftéria az esetek nagyjából 10 százalékában halálos kimenetelű baktériumfertőzés, ami torokfájással, lázzal, bedagadt mandulákkal jár, illetve kialakul egy hártya a gégén és a mandulákon. A beteg ezt a bőrszerű valamit folyamatosan felköhögi, s mivel a gyík bőrére emlékeztet, máris kitalálhattuk, miért torokgyíknak nevezte el a magyar nép a betegséget. Ugyanez a hártya felelős egyébként a halálozási arányért is, hiszen az elzárhatja a légutakat, és a beteg megfullad. Szerencsére maga a betegség a védőoltás elterjedése óta szinte teljesen eltűnt, évente 4500 esetet diagnosztizálnak a öszesen a világon.

Forrás: Elpais