Bartók Béla Asperger-szindrómás volt?

David Cooper zenetudós, a Leedsi Egyetem professzora átfogó Bartók-életrajzot jelentetett meg nemrég, amiben a korabeli magyarországi és nemzetközi politikai színtér, Bartók népzenegyűjtő, rendszerező tevékenysége és barátságai mellett azt is leírja, hogy Bartók az  autizmushoz tartozó pszichiátriai kórkép, az Asperger-szindróma egyes tüneteit mutatta.

Bartók 1939-ben

Bartók 1939-ben

A diagnózist nem ő találta ki, hanem Michael Fitzgerald, a dublini Trinity College pszichiáter professzora, aki Bartók életének alapos tanulmányozása után vetette fel ezt a lehetőséget. Cooper ennek ellenére úgy véli, hogy Bartók közismert zárkózottsága csupán személyiségének része volt, és nem feltétlenül betegség jele. Hazánk hírességének emellett nehéz gyermekkora volt, apját korán elvesztette, gyakran költöztek, a család szegénysége és a sok stressz is rányomta a bélyegét személyiségére.

Cooper könyve (Forrás: Yale)

Cooper könyve (Forrás: Yale)

Cooper nem véletlenül foglalkozik ennyit Bartókkal, nagyon szereti Magyarországot, Budapest a kedvenc városa, és negyven évvel ezelőtt egyszerűen elvarázsolta Bartók zenéje. Cooper zeneiskolai tanulmányai alatt kezdte elemezni a magyar zeneszerző műveit, az egyetemi felvételijére is “legnagyobb szerelme” darabjával készült. Csodálatosnak tartja, ahogy zeneszerzőként, népzenekutatóként, zongoraművészként és tanárként is a legmagasabb színvonalon teljesített, mégis szerény maradt, Concerto zenekarra című művéről pedig  könyvet is írt még 1996-ban. Legújabb, Béla Bartók című 456 oldalas monográfiája az Egyesült Királyságban áprilisban, az Egyesült Államokban júniusban jelent meg.

Forrás: Telegraph