Ez lesz a jövő? Dubajban nem építeni, hanem nyomtatni fogják az irodaházakat

Jártál már építkezésen? Láttad azt a rengeteg maltert és piszkot, ami mind egy építkezés velejárója? Elképzelhető, hogy mindez már a múlté. Dubajban most készülnek ez első 3D-s irodaház megépítésére, vagyis inkább kinyomtatására.

nyomtatottiroda5

Terveik szerint nagyon rövid idő alatt, mindössze néhány hét leforgásával fog elkészülni a világ első 3D nyomtatott irodaépületének prototípusa, jelentette be Mohamed al-Gergavi, az Egyesült Arab Emirátusok minisztere. Az egyszintes épületet 186 négyzetméteresre tervezték, és egy 6 méter magas nyomtató segítségével fogják elkészíteni rétegről rétegre. Az épület természetesen nem papírból, hanem vasbetonból, üvegszálas gipszből és műanyag keverékéből áll majd össze.

nyomtatottiroda2

Az irodaházat a kínai Winsun vállalat segítségével hozzák létre, és egy múzeum ideiglenes helyszínéül fog szolgálni. A Jövő múzeumát 2017-re tervezik megnyitni. Addigra még az is elképzelhető, hogy a felhőkarcolóiról hires Dubajban a 3D-s házak veszik át az uralmat, hiszen ez a technológia nagy mértékben olcsóbb és gyorsabb is, mint a hagyományos építési forma – írta meg a Daily Mail.

nyomtatottiroda3

Dubaj nem csak az építkezésben, de az űrkutatásban is forradalmi terveket sző. Elképzeléseik szerint legkésőbb 2020-ra ugyanis megvalósítanak egy Mars-küldetést – ez a 3D-s irodaház valószínűleg nem jelent majd nekik nagy gondot. Lehet, hogy a jövőben mi sem panelházakban, hanem 3D-s házakban élünk majd?

O. M.