12 évesen nyugdíjba vonult Aqua, Magyarország legeredményesebb mentőkutyája

600 bevetésen vett részt és sok ember életét mentette meg Aqua, a belga juhászkutya. Hat éven át tagja volt az elitnek. 12 évesen már nem dolgozik, de a napi 3 óra edzést még igényli.

aquakutya1

Képforrás: Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat

Megszerezte a világbajnoki címet, teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség vizsgarendszerében fellelhető legmagasabb szintű vizsgákat is. Kétszer teljesítette a legmagasabb szintű bevetési vizsgát, és hat éven át tagja volt az elitnek. A hirado.hu riportja szerint ez a kutya az ország egyik legeredményesebb mentőkutyája.

aquakutya2

Képforrás: Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat

Aqua kiskutyaként került Balázs Lászlóhoz, a gazdájához, egy belvárosi lakás 5. emeletére. A kapcsolatuk nem indult zökkenőmentesen, mivel a kölyökkutya egy hét alatt szétrágta a család összes cipőjét. “Mivel tudtuk, hogy nem átlagos kutyaként fogja élni életét, így mindenki megbocsátott neki. Hamar meghálálta a bizalmat, fiatal kutyaként teljesítette a bevetésekhez szükséges mentőkutyavizsgákat” – emlékezett vissza a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat vezetője.

aqua45

Képforrás: Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat

Aqua rábukkant olyan toplistás bűnözőre is, akire a rendőrök nem, hiába kutattak át mindent. Az üres lakásnak az egyik falánál jelzett, s valóban ott, egy speciálisan kialakított rejtekhelyen kuksolt a bűnöző. Az évekkel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyújtogatások vizsgálatakor Aqua volt az egyik főszereplő, sokat segített a helyszínek azonosításában. Indonéziában 2009-ben a földrengés túlélői után is kutatott. “Járt már a világ több földrészén, és részese volt minden olyan magyarországi káresetnek is, ahol mentőkutyák segítségére volt szükség” – mondta Balázs László, Aqua gazdája a hirado.hu-nak.

aquakutya3

Képforrás: Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat

Aqua egy súlyos baleseten is átesett. 2008 novemberében a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség vizsgáján Drezdában egy emeletes ház födémével együtt a mélybe zuhant, és bal mellső lábán mindkét alsó csont eltörött.

Jelenleg nyugdíjas éveit tölti, kedvenc étele a főtt csirkefarhát, kanapén alszik és mikor a kertben játszik, nem hallgat a nevére, időnként kipakolja a szemetest, őrzi a házat és nem tud ellenállni az asztalon felejtett falatoknak.