Kitalált országot adott el a világ egyik legnagyobb csalója

Leleményes szélhámosokból akadt pár a történelemben: az Eiffel tornyot kétszer is eladó Victor Lustig mellett nem szabad megfeledkeznünk Gregor MacGregorról sem, aki kitalált magának egy országot és eredményesen értékesített a nem létező földterületektől kezdve az államkötvényeken keresztül a nemesi címekig mindent, ami éppen az eszébe jutott.

Gregor MacGregor  a híres skót népi hős, Rob Roy leszármazottjaként született, 17 éves korában tengerészként a Karib-tengeren szolgált, aztán a venezuelai függetlenségi háborúban egészen az ezredesi rangig vitte. 1820-tól, mint Poyais országának hercege, személyesen Frederic Augustus, Moszkitópart királya megbízásából csábította mesebeli országába a balekokat, nem is kis sikerrel.

MacGregor portréja

MacGregor portréja

A harcokba belefáradt ezredes egyszerűen kitalált egy országot magának, ami természetesen gazdag volt fában, nemesfémekben és más nyersanyagokban, az éghajlata tökéletes, lakói barátságosak, csak egy dolognak voltak híján: a pénznek. MacGregor ügyes volt, álnéven egy könyvet is megjelentetett az országról, amiből persze egy szó sem volt igaz, de ami könyvben az, az valótlan nem lehet – ugyebár.

Az ígéret földje rajzon

Az ígéret földje rajzon

A férfi összesen 200 ezer font értékben adott el Poyais államkötvényéből, aztán felbuzdulva a sikeren, az ország uralkodójának nevében irodákat nyitott Londonban, Glasgow-ban és Edinburgh-ben, és elkezdte árulni az államkötvények mellett a terület földjeit, államigazgatási pozíciókat, sőt, nemesi címeket is. A csalással összesen mai pénzre átszámítva több, mint 3 milliárd fontot tehetett zsebre.

Mivel a legügyesebb csalót is utoléri végzete, MacGregor életében is eljött az a pillanat, amikor a leendő telepesek hajóra szálltak, és el akarták foglalni helyüket az országban. Valamiért nem találták meg Poyaist, hiába keresték éhezve, járványoktól tizedelve a dzsungelben. Mire a brit hajók közül egy felvette a felfedezőket, már csak ötven élt a 250-ből. A többi indulásra kész hajót már a brit királyi flotta fordította vissza az óceánról, de hiába keresték MacGregort, az már messze járt a pénzzel.

Poyais a térképen

Poyais a térképen

Ugyanezt egyébként megpróbálta eljátszani Franciaországban is, de ott gyanús lett, hogy az emberek olyan helyre kérnek beutazási engedélyt, ami hivatalosan nem is létezik, így MacGregornak újra menekülnie kellett, végül Venezuelában telepedett le, ahol háborús hősként állampolgárságot kapott.

Forrás: Economist