Észak-Korea fogyatékos embereken teszteli a biológiai fegyvereit

Egy Észak-Koreából szökött tudós azt állítja, hogy a phenjani rezsimnek biológiai és vegyi fegyverei vannak, és ezeket embereken tesztelik – írta meg az Index tokiói hírforrásokra hivatkozva.

A szökött kutató, akit Li-nek hívnak (biztonsági okokból csak a vezetéknevét árulták el) a kínai határhoz közeli Ganggye mikrobiológiai központjában dolgozott, de június elején disszidált: a Fülöp-szigeteken át menekült Finnországba. A 47 éves Li állítása szerint 15 gigabájtnyi terhelő bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Kim Dzsongun rezsimje milyen embertelen dolgokat művel – például fogyatékos embereken végez vegyifegyver-kísérleteket.

Nem ez az első ilyen eset, hogy valaki vegyi fegyverek embereken való tesztelésével gyanúsítja az észak-korai rezsimet: a kilencvenes évek közepén az észak-koreai hadsereg egyik dezertált tisztje állította azt, hogy Phenjan mentálisan és fizikailag visszamaradott gyerekeken teszteli a vegyi fegyvereit.

“A biológiai és vegyi fegyverek éles tesztjéhez szükségünk volt alanyokra. Először egereken tesztelték a vegyi anyagok hatásait; bemutatták, hogy halnak meg tőle. Ezután végignéztük, ahogy az oktatók elvégzik a tesztet embereken is, csak hogy megmutassák, hogy végez az emberekkel. A saját szememmel láttam az egészet” – mondta a dezertált tiszt, aki szerint legalább 40 féle vegyi fegyvert próbáltak ki a halálraítélteken.

Az is a hír hitelességét látszik alátámasztani, hogy a dél-koreai hírszerzés februárban arról számolt be, hogy Phenjan felpörgette a biológiai és vegyi fegyverek gyártását, illetve egy tavalyi megjelent kutatás szerint Észak-Korea az erőforrásai jelentős részét vegyi fegyverek gyártására fordítja.

Ha bebizonyosodik, hogy Észak-Korea vegyi fegyvereket gyárt, az ENSZ komoly büntetést szabhat ki az országra a nemzetközi humanitárius jog megsértéséért. Az azonban kétséges, hogy ennek a büntetésnek lesz bármi kézzelfogható eredménye.