Tudtad? Magyar származású asztrológust akartak bevetni csodafegyverként Hitler ellen a britek

Mit keresett egy magyar származású asztrológus a brit titkosszolgálat oldalán? Miért a csillagokból akarták megjósolni Hitler terveit? A nagy náciellenes csodafegyverről mesélünk egy kicsit.

Lajos Theodor von Wohl ugyan hazánkból származott, de Németországban nőtt fel, és íróként dolgozott –  a harmincas évek elejéig több, mint húsz forgatókönyvéből lett mozifilm Németországban. Mivel családja részben zsidó származású volt, a nácik hatalomra kerülésekor Angliába menekült, ahol intenzíven érdeklődni kezdett az asztrológia iránt. Mivel több ilyen témájú könyvet írt, ünnepelt íróként a londoni felső tízezer köreiben mozgott, és személyre szabott horoszkópok készítéséből élt.

wahl_cl

1940 nyarán, Franciaország elestekor Lajos  Louis de Wohl néven a Special Operations Executive-nál, a brit háborús hírszerző és kémhivatalnál jelentkezett, mint “horoszkóp-tudós”, és jól jelzi az akkori pánikhangulatot, hogy fel is vették titkosügynöknek. Lajos feladata a náci vezetők horoszkópjának elkészítése, és tetteiknek megjósolása volt, de nem igazán volt sikeresnek mondható. Ekkor Amerikába küldték, hogy győzze meg az amerikaiakat a háborúba való belépésről, s bár minden újság közölte Lajosunk jóslatait, melyek szerint Hitlernek egy éven belül annyi lesz, és a nácik hatalma sem tart már sokáig, Pearl Harbor miatt amerikaiak a Csendes-óceánra központosították erőiket.

Mindeközben a két nagy brit hírszerző hivatal, az MI5 és az MI6 felváltva azt bizonygatta, hogy a háború-asztrológus csaló, és semmi helye a titkosszolgálatnál. Pedig a férfi épp 1942 végére készült el a nagy háború-előrejelző művel, amiben hónapról hónapra előre jelezte, mi fog történni a csillagok szerint – sajnálatos módon egyik tipp sem jött be.

Ezek után jó kérdés, hogy a titkosszolgálatnál miért tartották meg őt mégis. Egyik oka talán az a legenda volt, miszerint Hitler szenvedélyes horoszkóp-rajongó, és akcióit sokszor igazítja a jóslatokhoz. Akkoriban mindenki meg volt róla győződve, hogy például a Szovjetunió megtámadását is a csillagok megfelelő állásához igazította. Wohl így aztán egészen a háború végéig készítette a horoszkópjait, aktáit a háború után 2008-ig titkosították.

Lajos Theodor von Wohl a háború után egyébként feladta az asztrológiát, vallásos lett, sikeres regényeket írt a szentek életéről, és lubickolt a jólétben: megkapta az angol állampolgárságot, még a lovagi címet is, és beházasodott a brit arisztokráciába.

Forrás: Independent, Mentalfloss