Gondoltad volna? A gépek is álmodnak

A Facebook és a Google is olyan mesterséges agyakat, azaz gigantikus neurális hálózatokat fejleszt, amelyek képesek nemcsak tárgyak, de az arcok és az emberi beszéd azonosítására és saját képalkotásra is.

almok1

Fotó: Wired

Ezek a hálózatok képesek idegen nyelvről fordítani, reklámokat összerakni, vagy épp megtanítani valamire egy robotot. A mesterséges intelligencia ezen túl saját magától  képes képek létrehozására is, mintha fantáziálna, vagy álmodna, és egymással is tudnak versenyezni.

almok2

A képen egy malac-csiga és egy hal-madár – Fotó: Wired

A Facebook nem is csinál titkot a dologból, nemrég nyilvánosságra hozták, hogy neurális hálózataikat repülők, autók és állatok piciny képeinek létrehozására tanítják, és olyan jól megy nekik, hogy az emberek negyven százaléka meg sem tudja azokat különböztetni a valóságostól. A Google kutatói kicsit más irányba tartanak: valódi fényképeket táplálnak be a mesterséges agyakba, amelyek az átalakítják valami egészen fantasztikussá.

almok3

Fotó: Wired

Mindegyik projekt túlmutat a játékos kísérletezésen: a neurális hálózatokat olyan módon fejlesztik, ami egyre közelebb viszi őket az emberi intelligenciához. A távoli cél az emberi felügyelet nélküli gépi tanulás megvalósítása, ahol a gépek képesek önmagukat továbbfejleszteni. Valaki szóljon gyorsan Stephen Hawkingnak, aki pont ezt jósolta meg korábban…

Forrás: Wired