Mi történik, ha már nem lesz elég lakás minden ember számára? Dobozokban élünk majd

A világ legnagyobb városaiban annyi ember gyűlik össze, hogy egyre szűkösebbé válik az egyének élettere. Egyre inkább szorulnak túlzsúfolt negyedekbe, kis lyukakba – arról korábban már képriportot is közöltünk, hogy Tokióban az emberek egy része már fullasztóan szűk kapszulákban kénytelen élni -, az előrejelzések pedig azt találgatják: mi lesz itt húsz év múlva?

Hongkong (Forrás: Dailymail)

Hongkong (Forrás: Dailymail)

Az épp most is zajló urbanizációs robbanás a kétezres években éri el csúcspontját, 2050-re várhatóan a népesség kétharmada városokban él majd, de azt nem tudni, mekkora lakásokban. Már Európa és Észak-Amerika városaiban is egyre nagyobb problémát okoz az embertömeg – a déli részekről nem is beszélve . Londonban például egyre nagyobb kihívás lakáshoz jutni, évente több, mint 40 ezer új lakást kéne építeni, hogy mindenki elférjen, de mivel ez nem történik meg, az ingatlanárak egyre emelkednek, és még egy albérletet is alig lehet kifizetni az átlagos bérből. Akinek nincs elég pénze, az a peremterületekre szorul, vagy többedmagával él egy két személyre tervezett lakásban.

A diákoks jövőbeli szállása Londonban (Forrás: TheGuardian)

A diákok jövőbeli szállása Londonban (Forrás: TheGuardian)

Párizsban sem sokkal jobb a helyzet, a lakások háromszor annyiba kerülnek, mint korábban, lakóhely pedig ott sincs elég, albérletet meg majdnem olyan nehéz szerezni, mint Londonban. A problémát albérletszabályozással próbálják kezelni: augusztus 1-jétől Párizsban senki nem adhatja ki a lakását az adott környék átlagos négyzetméteráránál 20 százalékkal többért.

New Yorkban már most nincs egy talpalatnyi hely sem (Forrás: Washingtonpost)

New Yorkban már most nincs egy talpalatnyi hely sem (Forrás: Washingtonpost)

Az Egyesült Államokban a két legfelkapottabb város, New York és San Francisco küzd a legnagyobb lakáshiánnyal, az albérletek árai az egekben járnak, lakás nincs elég, így itt sem marad egyelőre más, mint a terjeszkedés, azaz a város területe egyre nagyobbra nő. A megoldások közül az apró lakások kapnak egyre nagyobb teret, sok helyen építenek kis konténerszállásokat, amik egy-két embernek pont megfelelőek, a jövő lakhatási modellje pedig hasonlóan kicsi lehet.

Forrás: CNN