“Senki nem tudott úgy szeretni, mint Radnóti” – Újabb titkokra derült fény Radnóti Miklós szerelmi életével kapcsolatban

26 éve várja egy különleges beszélgetés, hogy napvilágra kerüljön. 1989-ben a Kossuth Rádió akkori riportere, Mélykúti Ilona készített egy interjút Beck Judit festőnővel, aki Radnóti Miklóssal való kapcsolatáról mesélt olyan részleteket, amikről eddig nem volt tudomásunk.

Az adást Beck Judit eddig nem engedte adásba Gyarmati Fanni iránti tiszteletből, hiszen a felvételen először beszélt a Radnótihoz fűződő érzelmeiről. A Kossuth rádióban nemrégiben leadott interjúból kiderült, hogy nem a költő tavaly meghalt felesége volt a címzettje minden híres Radnóti költeménynek.

radnóti

Beck Judit csíkosban, mellette Gyarmati Fanni kendőben (Fotó: europeana.eu)

Beck Judit az interjúban beszél viharos viszonyukról, első találkozásukról, Gyarmati Fannival való ismerettségéről. Beck és Radnóti kölcsönösen érdeklődtek egymás művei iránt, kirándulásokat tettek a Rózsadombra, az óbudai rétre és a Margit-szigetre is, a festőnő meg is örökítette Radnótit, ahogy magnóliákat lop neki a szigeten.

Kapcsolatuk nyílt titok volt, barátaik mind tudtak róla, Fanni is írt róluk naplójában, tudta, hogy nem ő a költő egyetlen múzsája. Féltékeny volt, sokszor viselkedett undokul vetélytársával, magának tulajdonította azokat a szerelmes verseket is, amelyeket Radnóti nem neki címezett.

Beck Judit és Radnóti többször elhatározták, hogy befejezik a titkos viszonyt, aztán mégis mindig találkoztak. A festőnő azt is elmondta, hogy nem akarta Fannit és Miklóst elszakítani egymástól, de a szerelemről sem bírt lemondani – végül belátta, a költő érdekében le kell zárnia a kapcsolatot. Szerelmük alig néhány évig tartott, ennek ellenére is úgy nyilatkozott a költőről, hogy, senki nem tudta őt úgy szeretni, mint Radnóti.

Az interjú első részét ide kattintva, második részét pedig ide kattintva hallgathatod meg.

Forrás: Nol.hu