175 évet kaphat az orvos, aki kemoterápiára küldte egészséges pácienseit

Bíróság elé áll az Egyesült Államokban az a michigani orvos, aki egészséges betegeit gyógyíthatatlannak diagnosztizálta, majd rengeteg pénzt elkért a kezelésekre. Farid Fata 175 éves börtönbüntetést is kaphat.

Amerika egyik legnagyobb egészségügyi botrányaként emlegetik a történteket – írta meg a Hír24 az NBC News-ra hivatkozva. Az NBC News-nak több korábbi páciens is nyilatkozott, akik elmesélték az átélt borzalmakat.

Páciensek, akiknek nemcsak egészségük ment tönkre, de rengeteg pénzt is áldoztak “gyógyulásukra”

Robert Sobieray-t 2010-ben diganosztizálta Farid Fata a leukémia egyik ritka fajtájával – tévesen. Háromheti sugárkezelés és kemoterápia után sem javult az állapota, így másik onkológushoz fordult. Itt tudta meg, hogy sohasem volt rákos. A terápia végére a férfi elvesztette fogait, és irányíthatatlan rángás jelentkezett a testében.

Patty Hestert mielodiszpláziás szindrómával, a csontvelőrák egyik típusával vették fel Fata klinikájára. Az orvos közölte vele, hogy a betegség végső stádiumában van, de nem tette transzplantációs listára, hanem infúziót és immunhiányos betegség elleni gyógyszereket adott neki. Fata azt hazudta, hogy vagy a rákba vagy másodlagos fertőzésekbe fog belehalni. Miután a doktort letartóztatták, róla is kiderült, hogy az égvilágon semmi baja nem volt. De Patty Hester ekkorra már beteg lett a felesleges kezelésektől: magas vérnyomása lett és a haja is kihullott. Emellett mindenüket eladták, hogy fizetni tudják a kezeléseket, és amikor azt hitték, hogy már nincs remény, akkor elmentek a családdal Disneylandbe.

A csaló orvos a 68 éves Steve Skrzypczak esetében non-Hodgin limfómát állapított meg, ami miatt nemcsak egy 6 hónapig tartó kemoterápiát kellett végigszenvednie, hanem egy gyógyszeradagoló implantátumot is beültettek a mellkasába. Négyszeres dózist kapott ahhoz a mennyiséghez képest, amelyet a többi, ugyanebben a stádiumban lévő beteg kapna. Neki sem volt semmiféle betegsége.

Nemcsak az egészséges pácienseket verte át, hanem a halálos beteg embereket is

A valóban daganatos betegeknek pénz reményében azt hazudta, hogy hosszabb távú kezeléssel kigyógyíthatók a rákból. Nancy LaFrance tüdőrákban szenvedett, akin már a kemoterápiás kezelés sem segíthetett. Az orvos beetette, hogy műtét nélkül is felépülhet, azt mondta, még unokája diplomaosztóját is megélheti. A nő nem sokkal később meghalt.

A csaló orvos manipulálta betegeit, mindvégig kapcsolatban maradt velük, még akkor is, mikor a páciensek szabadulni próbáltak tőle. Zaklatta őket, a pénzét követelte és fenyegetőzött.

A luxusvillában élő Farid Fata egy évtized alatt birodalmat épített ki magának, de nem volt hajlandó nyilatkozni tetteiről. Tavaly szeptemberben bűnösnek vallotta magát a nyomozás során, és beismerte, hogy több millió dollárt fizettetett ki a biztosítótársaságokkal és betegeivel felesleges kezelésekre. A szövetségi ügyészek 175 év börtönt kértek neki.

Forrás: hir24.hu, NBC News