Hat éve vezették be az ingyenes fogamzásgátlást egy amerikai államban – Az eredmény egészen látványos

Colorado állam hat éve ingyenessé tette a fogamzásgátló módszerek egy részét a szegények és a tinilányok körében, és meg is lett az eredménye.

A Coloradói Közegészségügyi és Környezetvédelmi Hivatal közleménye szerint a nem kívánt terhességek és az abortuszok száma meredeken zuhanni kezdett: 2009 és 2013 között a tinédzserkori terhességek száma 40 százalékkal, az abortuszoké 42 százalékkal csökkent a 25 évnél fiatalabb hajadonok, és az alacsonyabb jövedelműek között. A program támogatói szerint ez azért is nagyszerű, mert így a szegényebb régiókban élő lányok akár tovább is tanulhatnak, és megfelelő munkát találhatnak, nem kell 14-16 éves koruktól családanyaként helyt állniuk.

Isabel Sawhill, a Brookings Institute független kutatóintézet közgazdásza szerint a legegyszerűbben és leggyorsabban úgy lehet csökkenteni a szegénységet egy adott régióban, ha lehetőséget adunk arra, hogy a párok akkor vállaljanak gyereket, amikor tényleg szeretnének.

Mi a helyzet Magyarországon?

A hazai adatok nem festenek ilyen rózsás képet: az Eurostat felmérése szerint a magyar szülések több, mint 10 százaléka tinédzsereknél következik be, 2014-ben például tízezer tinilány szült gyereket, és alighanem csak nagyon kis százalékuk volt tervezett, ha egyáltalán volt olyan. Azoknak, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát, párjuk pedig nem használ óvszert, “baleset” esetén a 72 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletta nyújthat megoldást, de ez hazánkban továbbra is vényköteles.

Forrás: NYTimes
via: nlcafe.hu