Le a tévhitekkel: Einstein nem bukott meg matematikából

Biztosan te is hallottad már azt a híres városi legendát, miszerint a történelem egyik legnagyobb elméje, Albert Einstein gyerekkorában épphogy csak kijárta az iskolát, sőt, matematikából még meg is bukott. Azonban ez csak egy olyan mítosz, amivel a rosszul tanuló gyerekek szülei próbálták vigasztalni csemetéjüket, hiszen mint kiderült, Einstein már kisgyermekként is kiemelkedő tehetség volt – írta meg az Index.

einn

Einstein gyermekkorában (Fotó: kiddingtown.com)

A híres fizikus Németországban, a müncheni Luitpold gimnáziumban tanult. Matekból mindig kitűnően vizsgázott, ám a humán tárgyak egyáltalán nem kötötték le, az énekórákat pedig egyenesen utálta. Mindezek ellenére olyan eredményeket ért el, hogy már 16 éves korában felvételizhetett a neves svájci műszaki egyetemre, a zürichi politechnikumba. Rossz átlaga miatt nem vették fel, ezért egy évet azzal töltött, hogy a többi tantárgyból is felzárkózzon, majd végül sikeres felvételi vizsgát tett az egyetemen úgy, hogy még mindig fiatalabb volt a többi jelentkezőnél.

biz

A felvételi eredményeit részletező bizonyítványt még Wikipedia oldalán is meg lehet tekinteni, jól látható az algebra és fizika hatos, (vagyis a legjobb) érdemjegy, ahogyan a francia hármas is.

De akkor miért terjedt el, hogy bukott matematikából?

Ésszerű magyarázatként szolgálhat, hogy akkoriban a német iskolarendszerben az egyes számított a legjobb érdemjegynek, míg Svájcban a hatos, és a csupa 5-ös 6-os osztályzat a német iskolarendszerben igencsak rossz év végi bizonyítványnak tűnhetett. Évekkel később, amikor Einstein már Nobel-díjas kutató volt, akkor amerikai újságírók színes bulvárhírek után kutatva valószínűleg összekeverhették a svájci és német osztályzási rendszert, hiszen ők maguk sem voltak szakértők a témában – Amerikában ugyanis betűkkel értékelik a teljesítményt. Így kelhetett az útjára az a máig köztudatban lévő legenda, hogy Einstein általános iskolában rossz tanuló volt, sőt, meg is bukott.

Először 1935-ben jelent meg a cikk Einstein “borzalmas” bizonyítványáról a Ripley’s believe it or not című színes magazinban, de hiába cáfolta meg nyilvánosan is az akkor már Amerikában élő, a Princeton egyetemen professzorkodó tudós, a kacsa hír mégis évtizedekig terjedt, sokan máig ebben a tudatban élnek.

Forrás: index.hu