Így nézett ki Shakespeare valójában? Ha ez igaz, akkor ez az évszázad irodalomtörténeti felfedezése

Mark Griffith botanikus és történész nemrég egy 1598-as kiadású, The Herball című, növényekről szóló könyvet talált, aminek borítóján állítása szerint William Shakespeare még életében készült portréja található.

139af321-11aa-4fcb-9cb7-067289f6a50a-2060x1236

A Country Life című magazin által az évszázad irodalmi felfedezésének tartott kiadványból csak tíz példány maradt fenn, mindegyik elején ott a metszet, amely egy harmincas, római öltözetben ábrázolt, bajuszos, szakállas, babérkoszorút viselő férfit ábrázol, amit Griffith bizonyítása nyomán William Shakespeare “virágzó férfikorában” készült arcmásának tartanak.

Azok a bizonyos rajzok

Azok a bizonyos rajzok

Mindez azért nagy horderejű, mert  a drámaírónak eddig csupán két autentikus arcképét ismertük, de mindegyik 1616-os halála után készült emlékezetből. Az új felfedezéshez Griffithnek meg kellett fejtenie a négy személyt ábrázoló borító kódját. Egyértelmű volt, hogy ki az első három férfi – John Gerard, a történész kutatásának fő tárgya, Rembert Dodoens, ismert flamand botanikus, és Erzsébet királynő kincstárnoka, Lord Burghley – de a negyedik alak kilétéhez komplett rejtvényt kellett megoldania. Egy virág, egy nyílhegy és egy W betű, továbbá sok apró nyom segített megfejteni az akkoriban nagyon kedvelt és gyakran alkalmazott képrejtvényt, a megfejtés pedig maga Shakespeare lett.

true-face-of-shakespeare

Az igazi Shakespeare

Griffith ennek ellenére nem győzött meg mindenkit, Michael Dobson, a Birminghami Egyetem Shakespeare Intézetének igazgatója például kételkedik, Jonathan Jones művészeti kritikussal együtt.

Forrás: TheGuardian, Countrylife