Cigarettával fizethetnek a görögök bankjegyek helyett

A közgazdászok szerint cseppet sem valóságtól elrugaszkodott ötlet, hogy a közeljövőben a cigaretta vegye át a készpénz helyét Görögországban.

Ha a következő hetekben továbbra is érvényben marad a korlátozás – azaz a bankok zárva maradnak, az automatákból pedig csak hatvan eurót lehet felvenni – és a görögök szó szerint kifogynak a készpénzből, akkor helyét olyan könnyen mozdítható áruk vehetik át, mint a cigaretta – vagy akár más termék, tekintettel a görög kreativitásra. A második világháború utáni Európában például kávéval, élelmiszerrel, ékszerekkel fizettek az emberek.

Görögország előtt azért még ott áll az euró és a drachma bevezetésének lehetősége is, akár az eurózónához való csatlakozás nélkül is. Amennyiben úgy döntenek, hogy saját drachmát nyomtatnak maguknak, akkor a bankjegyek megjelenéséig adóslevelekkel, ígérvényekkel lehet majd fizetni, de ezeket nagyon könnyű hamisítani. Arról nem is beszélve, hogy az euróhoz képest mennyire hamar értéktelenedne el a drachma egy olyan országban, ahol a turisták bizony euróban fizetnek. Amíg ez el nem dől, és a pénz egyre fogy, valószínűleg elindul egyfajta ügyes görög cserekereskedelem.

Forrás: CBNC