Nők százai várnak a gyerekre hiába – Betiltották a külföldről importált hímivarsejteket, a magyarok pedig nem elég jók

Egyre több magyar nő vár hímivarsejt-beültetésre, de az ÁNTSZ megtiltotta a hímivarsejt-behozatalt. Eddig a világ legnagyobb, Dániában található spermabankjából importáltak, de egy korábban észlelt génhiba miatt az egész külföldi behozatalt megtiltották.

Zűrzavar, várólista, tanácstalanság

Az illegálisnak minősített sperma felhasználásának tiltása miatt a meddőségi intézetek tanácstalanok, a gyermekre váró nők egyre elkeseredettebbek. Azoknál a pároknál, ahol a férfi meddő, vagy más okból nem adhat spermát, de a nőnél már megkezdődött a beültetést megelőző hormonstimuláció, most nagy zűrzavar van, hiszen várólistára kerültek, és nem tudni, mikor jutnak hozzá a hímivarsejtekhez. Magyarországon egyébként két spermabank gyűjt és tárol spermát, és évi nagyjából 900 beültetésre kerül sor. A magyar donorok mellett a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dániai Nordic Cryobankból vásárolnak spermát.

A magyar férfiak örökítőanyaga egyre kevésbé használható

A külföldi örökítőanyagra azért van szükség, mert a magyar férfiak megtermékenyítő képessége egyre rosszabb, a hatalmas pénzeket felemésztő mesterséges megtermékenyítés során rosszabbul teljesítenek, mint a külföldiek. A donornak jelentkező magyar férfiak közül csupán minden tizedik alkalmas, nem mennek át a szűrőprogramokon és az egészségügyi teszteken, ezért van szükség a külföldi mintákra.

Genetikailag hibás dán ivarsejtek okoztak zűrzavart

Egészen idáig tehát sok esetben használták a Dániából érkező spermiumokat, de idén márciusban egy dán ivarsejttel kapcsolatban “uniós riasztás érkezett”, mert egy adag donorsejtről utólag kiderült, hogy genetikai betegséget hordoz.  Mire kiderült, hogy az ivarsejtek nem teljesen egészségesek, akkorra már két terhességnél is felhasználták azt: az egyik baba egészségesen született, egy ikerpár pedig még az anyuka hasában növekszik. Az orvosok szerint az ikrek valószínűleg teljesen egészségesen születnek majd, mivel a betegség kialakulásához az anyának is hordoznia kellene a hibás gént.

Az ANTSZ betiltott az összes külföldi spermium felhasználását

Mikor kiderült, hogy a dán donorsejtek genetikailag hibásak, akkor elég lett volna az adott férfitól származó mintákat megsemmisíteni, de az ÁNTSZ döntése nyomán most egyetlen hazai megtermékenyítési klinikán sem használhatnak külföldi spermiumokat, annak ellenére, hogy az intézmények vezetői szerint mindent szabályosan végeztek el, és engedélyekkel is rendelkeznek. Kaáli Nagy Géza professzor a Népszabadságnak azt mondta, az ő intézetét is eltiltották attól, hogy külföldről behozott hímivarsejtet elfogadjon, és feltehetőleg elkerülte az ÁNTSZ szakembereinek a figyelmét, hogy – mivel a hímivarsejt adományozása törvényi előírás alapján anonim – a lombikbébicentrumok csak azonosító kódszámot kapnak, amiből nem derül ki a donorsperma “nemzetisége”, így nem is tudják kiválogatni a külföldi spermiumokat.

Évente 300 babával kevesebb születhet

Jelenleg több tucatnyi leendő anyuka várja – egyre kétségbeesettebben-, hogy végre sor kerüljön a beültetésre, de nem tudni, hogy az általános importálási tilalmat mikor oldják fel a magyar hatóságok. A Krio intézet vezetője szerint évente háromszáz babával kevesebb születik majd meg, ha a tiltás továbbra is fennáll.

Az Index két olyan nővel készített riportot, akik mesterséges megtermékenyítésre várnak, és nem értik, miért kellett betiltani a külföldi hímivarsejtek importálását.

Forrás: Nol.hu