Christiania fittyet hány az Európai Unióra – Egy törvényen kívüli hippi város virágzik Koppenhága szívében

Dánia fővárosában, Koppenhága szívében található Christiania. Az idetévedőket a következő felirat várja: Most elhagyod az Európai Unió területét. Ez a város teljesen önálló, saját valutával, zászlóval, törvényekkel működik, külön bejáratú postája, éttermei és boltjai vannak.

c1

Christiania egy egészen különös város: olyan, mintha Andersen meséinek helyszíne lenne Woodstock hangulatával fűszerezve. Itt mindenki gyalog, vagy biciklivel jár, autóval nem lehet a városban közlekedni, így azoknak a lakóknak akiknek autójuk van, máshol kell parkolniuk.

c2

Zászlójukban a három pont egyszerre reprezentálja a szeretet minden formáját, valamint a város nevében lévő három “i” betű pontját. A házak falát mindenféle képek és színes feliratok tarkítják. A “szabad város – ahogyan a helyiek emlegetik – egy elhagyatott katonai bázisból nőtte ki magát a béke szigetévé.

c3

Manapság Christiania több mint 1000 lakost számlál, közülük legalább 250-en gyerekek, akik hagyományos iskolákban tanulnak. A felnőttek 40%-a a városon kívül dolgozik, a többiek itt keresik a kenyérre valót.

c4

Christiania lényege a lakók szerint az, hogy egy olyan önműködő társadalmat és kormányzati rendszert tartsanak fent, ahol az emberek személyes érdeke és kötelessége a jólét biztosítása egymás számára. Ez a város szabadelvű és szabadgondolkodású. A házak műalkotásnak is elmennének, minden utcasarkon kacagó gyerekeket és muzsikaszót lehet hallani.

c9

Csak néhány szabály van, amit mindenkinek be kell tartania

1. Kemény drogok, fegyverek és erőszak alkalmazása tilos.

c5

2. Itt nincsenek főnökök egy munkahelyen sem, minden kompromisszumokon alapszik. Közös megegyezéssel döntik el a vitás kérdéseket, ugyanis nem hisznek abban, hogy a közösség élére vezetőt válasszanak. Az alternatív közösség legnagyobb bevételi forrása a marihuána-kereskedelem, ami Dániában illegális, azonban a kormány mindeddig szemet hunyt efelett.

c6

3. A magántulajdon fogalma ebben a városban nem létezik, így ha valaki csatlakozni akar a közösséghez, le kell mondania arról, hogy saját ingatlant vásárolhat, hiszen itt minden ház a lakosság közös tulajdona. Aki ideköltözne, annak egy kérelmet kell benyújtania. Ha egy ház, vagy szoba megüresedik a városban, akkor beköltözhetnek az új lakók. A különbség annyi egy hagyományos költözéshez képest, hogy ezért semmit nem kell fizetnie az érkezőknek.

c7

A városlakók mindenkit szívesen látnak, de a helyek száma korlátozott, így egyszerre csak néhány új lakó költözhet be, pedig óriási érdeklődés övezi a közösség mindennapjait, meglepően sokan menekülnének ide a felgyorsult modern világból.

c8

c10

Forrás: messynessychic.com