Így lett a hétgyerekes roma család legkisebb tagjából biológusdoktor és az MTA első cigány doktori ösztöndíjasa

Orsós Zsuzsanna kutató, biológus a legnagyobb nyugalommal vallja cigánynak magát. Szülei írástudatlan munkások voltak, egyik testvérének sincs érettségije, ő mégis hatalmas karriert futott be.

Kép: 168ÓRA

Kép: 168ÓRA

Korábban már beszámoltunk Horváth József rákkutatóról, aki a karcagi cigánytelepről verekedte fel magát, és példaként állhat sok nehéz sorsú fiatal előtt. Zsuzsannára ugyanez igaz: az általános iskolai tanára még csak nem is ajánlotta neki a gimnáziumi továbbtanulást, jó eredményei ellenére azt mondták neki, ezzel a mentalitással nem érhet feljebb.  Zsuzsa kémiatanárnője azonban bízott a lányban, és egy kémia–biológia fókuszú középiskolát javasolt neki, amit el is végzett.

Az egykor lenézett lány azóta biológus adjunktus a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetében, és nagy sikerű előadásokat tart a pécsi Gandhi Gimnáziumban az egészségfejlesztéssel kapcsolatban. Nemcsak arra tanítja a roma gyerekeket, hogyan őrizzék meg egészségüket, hanem a dolgok összefüggéseire is rávilágít, gondolkodásra sarkall, mesél nekik a stressz vagy a dohányzás káros hatásairól, és a lehetséges megoldásokról. Az első órán elmesélte a diákoknak a saját élettörténetét – miután befejezte, akkora tapsot kapott, amilyet még soha életében – derült ki a 168 órának adott interjúból.

Zsuzsanna szerint a társadalmi problémákon úgy lehet a leghatékonyabban segíteni, ha megmutatjuk a romáknak, hogy egyéni utakat is lehet választani, hogy a tudást bőrszíntől függetlenül igenis megbecsülik, és hatalmas kapukat nyit meg.

Forrás: 168óra