Miért lehet vonzó bárki számára az Iszlám Állam? Hűségért cserébe csillogó jólétet hazudik

Ingyenes lakhatást, ruházkodást, oktatás és egészségügyi ellátást ígérnek az Iszlám Állam ideológusai, mert a terroristák vezetői is tisztában vannak azzal, hogy brutális lefejezésekkel hosszú távon nem lehet államot szervezni. Radikális nézetek, merev vallásosság, és csillogó jólét hazug ígérete áll szemben egymással. De mit tud nyújtani a híveinek az Iszlám Állam valójában?

Az aranykor visszaállítása

Az Egyesült Államok vezette hajtóvadászatban megölt Oszama bin-Laden al-Kaidája világszerte együttműködő sejtek halmaza volt, meghatározott terület nélkül. Az Iszlám Állam ezzel szemben valamennyi arab vezetését és a középkori kalifátus területi egységét kívánja visszaállítani. A cél az aranykor visszaállítása lenne, hogy a mindennapi élet újra a “helyes mederben”, az iszlám vallási, erkölcsi és jogi szokásainak betartásával folyjon. A vallásos életmód az érme egyik oldala, a másik egy olyan jóléti állam, amely alattvalóiról olyan fokon gondoskodik, amit a skandináv országok is megirigyelnének – legalábbis a kalifátus túlzó ideológiája szerint.

Látványos intézkedések

A magát államként megfogalmazó alakulat a mindenki által elvárt állami funkciókat igyekszik bevezetni és működtetni – nem túl drága, de látványos fejlesztések sokat javítanak az ottani átlagemberek életszínvonalán. A rendszeres szemétszállítás, az úthálózat fejlesztése, népkonyha és a közbiztonság fenntartása csak néhány eleme azoknak az intézkedéseknek, amellyel az állami berendezkedés alapjait kívánják meghatározni. Ez a rend sok ember számára igen kecsegtető lehet egy olyan területen, ahol mindennaposak a zavargások, és évek óta csak káosz uralkodik.

“Bármilyen szempontból (politikai, vallási) nézzük a kalifátust, nincsen semmilyen létjogosultsága. Ezért próbálnak valamilyen – kezdetleges – állami berendezkedést produkálni (vagy imitálni), és lássuk be, hogy azon a területen, ahol már gyakorlatilag több éve csak a káosz van, egy olyan “állam”, amely elkezd működtetni valamilyen rendszert, sok ember számára vonzó lehet” – mondta el Tóth István, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke a hirado.hu-nak.

Ingyenes oktatás – két legyet egy csapásra

Ingyenes közoktatás mellett ingyenes szakiskolák is megkezdték működésüket. Egy nyugati ember szemével az összetákolt padok és a rozoga épületek igencsak kezdetlegesnek tűnnek, a helyiek számára azonban ez óriási fejlődés. Az ingyenes oktatással az Iszlám Állam két legyet üt egy csapásra, hiszen nem csupán a szülők támogatását nyeri meg, de a gyermekek ideológiai neveléséről is gondoskodhat – nem kell aggódniuk a utánpótláson.

Ingyen kenyér, ingyen gyógyszerek

A létfontosságú áram- és vízszolgáltatások visszaállítása mellett három gátat és két erőművet is felhúztak, azt sugallva ezzel, hogy az Iszlám Állam hosszú távra tervez az adott területen. A lakosság ingyen kapja a kenyeret, ugyanis a fénykorában három ipari péküzemmel rendelkező állam egyik egysége becslések szerint akár tízezer darab lángoshoz hasonló alakú úgynevezett “lapos kenyeret” képes előállítani óránként. Az ételosztások mellett a rászorulók gázolajat, ruhát és gyógyszereket is kapnak.

Honnan van a pénz, és honnan szereznek újabb és újabb híveket?

A nőket szexrabszolgaként értékesítik, és mindig akad olyan kereskedő, aki a tiltás ellenére jó áron vásárol kőolajat az Iszlám Állam által ellenőrzött kutakból. A műkincs-kereskedelem is jövedelmező számukra.

A pénz mellett a humán erőforrásokkal is ügyesen bánnak a dzsihadisták. A térítők sikeresen toboroznak az internet alkalmazásával elkötelezett katonákat, de nemcsak harcosok hagyják el hívásukra otthonaikat. A szigorúan hierarchikus vezetési struktúrákban
sokszor kapnak vezető pozíciót szaúdi és tunéziai állampolgárok. A másodvonalat egyiptomiakból, európaiakból és csecsenekből töltik fel. A csecsenek olyannyira elkötelezettek, hogy rendszerint családostul költöznek az Iszlám Állam területére.

Forrás: hirado.hu