A világ legkisebb majma mindössze 15 centi, és szereti, ha fogkefével vakargatják

Egy átlagos törpe selyemmajom alig nagyobb mint egy mobiltelefon, tehát simán elférne a zsebünkben, ha tartanánk egyet, de ha jót akarunk nekik, akkor inkább otthon ne tartsunk. A törpemajmok kis testükhöz mérten nagyon könnyűek, és láthatóan szeretik, ha fogkefével masszírozzák, vakargatják a szőrüket.

torpemajom

A törpe selyemmajom (Cebuella pygmaea) a világ legkisebb majomfajának számít. A pici állat Dél-Amerikában őshonos, testsúlya éppen hogy eléri a 100 grammot. A testhossza 117-152 milliméter között mozog, plusz a farka, ami 172-229 milliméterre is megnő. Kis termete ellenére nagyon messzire tud ugrani, ha kell, akár öt métert is repül két ág között – írta meg az Index.

torpemajom2

Erre szüksége is van, merthogy a fákon él: maximum 9 fős csoportokban egy-két egymás mellett álló fát elfoglalnak, és addig laknak egy helyen, amíg a fák kérgéből és nedvéből élelemhez jutnak. Ha fák nedve elfogyott, akkor a kis majomcsoport továbbáll.

A lenti videóban egy Ninita nevű, nagyon édes törpe selyemmajmot láthatunk, aki azért került emberi gondozókhoz, mert süketnek született és elhagyták a szülei. Ninita nemcsak a gondozója nyakláncát szereti rágogatni, hanem azt is nagyon élvezi, ha fogkefével vakargatják, masszírozzák a testét, ilyenkor meglehetősen elégedett pofát vág.