A Costa Concordia kapitánya könyvet írt meghurcoltatásáról – Egy kis olasz könyvesbolt nem hajlandó árulni a könyvét

A toszkán Livorno városában forradalmi hangulat uralkodik, mióta június végén megjelent Francesco Schettino hajóskapitány könyve a 2012-ben katasztrófát szenvedett Costa Concordia luxushajóról. Cristiana Ricci, egy helyi könyvesbolt tulajdonosa ugyanis nem hajlandó árulni a hajó kapitányának a katasztrófáról írt könyvét.

A Costa Concordia kapitánya a katasztrófa napja óta meghurcolva érzi magát, ezért könyvet írt “Az elsüllyedt igazságok” címmel, hogy megtudja a világ, ő maga hogyan látta a hajószerencsétlenséget, illetve azt is, hogy mi történt vele azóta. A könyvében percről percre írja le, milyen volt átélni azt a bizonyos éjszakát, amikor 32-en vesztették el életüket Giglio szigete mellett, amikor az óceánjáró hajó túl közel úszott a sziget partjaihoz, és zátonyra futott.

costa

Balra Francesco Schettino, a Costa Concordia kapitánya, jobbra a kis könyvbolt tulajdonosa, Cristiana Ricci

A könyv egy olasz újságírónő, Vittoriana Abate segítségével íródott – állítólag elég magas példányszámban kelt el annak ellenére, hogy a livornói könyvesbolt példáját már többen is követték, és nem hajlandóak a volt kapitány könyvét árusítani.

Cristiani Ricci, a tiltakozó kis könyvesbolt tulajdonosa azt nyilatkozta a Repubblica olasz lapnak, hogy rengeteg támogató telefonált neki, még Bangladesből is felhívták, hogy megköszönjék neki, hogy nem a volt kapitány könyvén akar meggazdagodni. Ugyanakkor sokan azzal vádolják a mindössze 25 éves könyvárust, hogy a tiltakozó akciója csupán reklámcélokat szolgál.

Bár a tiltakozó könyvárus fejébe nem látunk bele, azt azonban gyanítjuk, hogy hiába kapta a kapitány könyve Az elsüllyedt igazságok címet, nem sok igazság lehet benne, hiszen a kapitány az elsők között volt, akik menekültek a süllyedő hajóról.

Forrás: firenze.repubblica.itilmattino.it

O. M.