Csodaország felnőtteknek – Mesés város épült kidobott épületmaradványokból

Létezik egy kisváros Wales-ben, ahová azok zarándokolnak el, akik mindig is kíváncsiak voltak, milyen érzés lehetett Alice-nak Csodaországban járnia.

p0

Ha Disneyland a gyerekeké, Portmeirion a felnőtteké – egy olyan világ, ami azonnal elbűvöli az ide látogatókat. Egyetlen modern épületet sem lehet találni a városban, csupa régi, varázslatos épület között bandukolhatnak a turisták, akik ellátogatnak ide. Minden épületnek megvan a saját története és külön stílusa, nincs két egyforma ház sehol sem, amerre a szem ellát ebben a meseszerű városkában.

p9

Portmeirion története az 1920-as évekre nyúlik vissza

Az 1920-as évek közepén Sir Clough Williams-Ellis megelégelte az akkoriban modernnek és haladónak számító betonépületeket, és eldöntötte, hogy megmenti az első világháború után pusztulásnak indult csodaszép épületek egy részét. 1925-ben telket vett Wales-ben, és elkezdte ide hordani azt a sok szép épületmaradványt, amiről mások már rég lemondtak. Amit mások építési hulladéknak véltek, az Sir Williams-Ellis számára valódi kincs volt.

p15b

A legjobb példa erre a városháza épülete, aminek alkotóelemeit Sir Williams-Ellis csupán 10 fontért vásárolta egy 700 éves észak-wales-i kastélyban. A gyönyörű jakobiánius kori plafont természetesen csak feldarabolva és ládákba csomagolva tudta hazaszállítani a megszállott autodidakta építész. Nem is csoda, hogy sokan bolondnak tartották emiatt, de az idő Williams-Ellis-t igazolta. Abból, amit mások már kidobtak, ő felépített magának egy gyönyörű álomvilágot, amit nehezen felejt el a városba látogató turista.

p8

Belépőjegyek a turistáknak

Mivel a városka megálmodója sosem akarta, hogy ellepjék Portmeiriont a turisták, bevezette a belépőjegyek rendszerét. Attól függően, hogy éppen mennyien szerették volna megtekinteni az álomvárost, úgy emelte vagy csökkentette a belépőjegy díját.

p22

Egy alkalommal, amikor 1943-ban Edward, wales-i herceg látogatott el a városba, a herceg kérésére emelték fel a belépti díjat 1 fontra, ugyanis a herceg egy kis magányra vágyott. A királyi család tagjai mindig is előszeretettel látogattak el Portmeirionba, a művészek számára azonban sosem sikerült alkotótábort szerveznie Sir Williams-Ellis-nek. Az egyik BBC-riporter szerint talán azért, mert maga a városka is egy műalkotás.

p10

Sok film forgott Portmeirionban

Rengeteg film díszleteként szolgált már a wales-i város, a leghíresebb az 1960-as években forgatott sorozat, The Prisoner (A rab) volt. Mivel azonban több ország építészeti stílusa is megtalálható ebbe az egy városkába sűrítve, olyan filmeknek is helyszínéül szolgált, melyek egyáltalán nem Nagy-Britanniában játszódtak, hanem mondjuk Franciaországban, Olaszországban vagy Kínában. Sir Williams-Ellis nagy szerelme volt az olasz Portofino városa, a főteret is ez a város ihlette.

p18

A város első épülete egy hotel volt, majd a város alapító atyja egy második hotelt is megépített , de azt már a városon kívül, félúton London és Portmeirion között, hogy a fáradt turistáknak legyen hol megpihennie.

p13

Az unokák továbbviszik a hagyományt

Már közel negyven év telt el a szenvedélyes építész halála óta, de munkája nem veszett kárba. Unokái folytatják a családi hagyományt, és egy alapítványon keresztül vezetik a várost. 2012 óta zenei és művészeti fesztivált szerveznek Portmirionban, az idén pedig egy irodalmi fesztivált szeretnének bevezetni.

p11

A fáradt turistának még mindig van hol megpihennie, ha erre jár. A városban egy antik és egy kortárs művészeti stílusú hotel is üzemel. Sőt, apartmantok közül is lehet válogatni. Ezen a honlapon sok hasznos információt lehet találni. Kalandra fel!

p16

Forrás: Messynessy Chic
O. M.