Ilyen a majmok bolygója valóságban – Orvosi kísérletekhez használt, beteg majmok szabadultak el egy labor területén

Több mint 66 beteg, fertőzött csimpánz szabadult el egy libériai kutatólabor területén, miután nem kaptak több pénzt a kísérletezéshez. A környéken lakó emberek az igazi Majmok bolygójának nevezik a területet, ami kezd egy veszélyes látványossággá válni.

Kép forrása: NYTimes

Kép forrása: NYTimes

A laboratórium 1974-ben kezdte meg a működését a Libériai Biomedikai Kutatóintézet (LBRI) megbízásával, Monroviától mintegy 65 kilométerre. A csimpánzokon különböző orvosi kísérleteket végeztek egészen 2005-ig, amíg a New York Vérközpont vissza nem vonta anyagi támogatását harminc év után. Az állatok mellett jelenleg nincs felügyelő, sem gondozó, saját maguk gondoskodnak ellátásukról egy olyan szigeten, ahol nincs elég víz és élelem.  Emiatt gyakran éheznek, és ételhez csak akkor jutnak, amikor az Egyesült Államok Humánus Társasága SOS adománygyűjtéssel szerez nekik. A 2005 óta gazdátlan csimpánzok eltartása havi 8,4 millió forintnak megfelelő dollárba kerül a HSUS-nak.

chimp-research-liberia-cage-1024x913

Emellett önkéntesek is járnak a majmokhoz étellel és vízzel, azokat, akiket megismernek, a majmok egészen közel is engedik. Ez a majmoknak ugyan jó, de mivel többen is fertőző betegségeket hordoznak, akár veszélyessé is válhatnak az őket etetőkre nézve – az idegenekről nem is beszélve, azokkal szemben még ellenségesek is.

monkey-island-chimp-food-1024x724

Dr. Jane Goodall nyílt levelet írt a vérbank vezetőjének, amiben arra kéri, gondoskodjon a magukra hagyott majmokról, de egyelőre nem tudni hivatalos intézkedésről.

Monkey-Island-Liberia4-550x412

Kép forrása: Odditycentral

Forrás: Theirturn, Origo