A legismertebb női kódfejtő Al Capone után is kémkedett

Bár abban az időben nőként még nem szavazhatott, és az emberek nagy része szívesebben látta volna a konyhában, mint a kódfejtők között, Elizebeth Friedman hatalmas karriert futott be titkosírás-szakértőként.

Forrás: Wikipedia

Forrás: Wikipedia

Az első világháborúban a német-indiai rejtjeleket fejtette meg, egy egész kémelhárító ügynökséget reformált meg, az alkoholtilalom alatt pedig Al Capone szeszcsempész embereinek kódjait derítette fel.

Az asszony 1892-ben született, főiskolára csak úgy járhatott, hogy szabályosan kölcsönt vett fel az apjától, hiszen annak esze ágában sem volt egy lányt taníttatni. 1915-ös diplomázása után első munkahelye egy unatkozó gazdag üzletembernél volt, akinél Shakespeare régi kiadású műveinek margójára írt rejtélyes széljegyzeteket kellett megfejtenie. Az első világháború közeledtével Elizabeth és férje, William a Németország és India közt folyó titkos kódüzeneteket fejtette meg, és olyan jó munkát végeztek, hogy később mindketten a katonai hírszerzéshez kerültek Washingtonba.

1925-ben a szesztilalom idején létrehoztak egy különleges parti őrséget, amelynek a csempészett szállítmányok lefülelése volt a cél. Elizabeth folyamatosan kódolt üzeneteket kapott egy bizonyos Charles Root kapitánytól, amit aztán hazavitt megfejteni. 1930-ra tizenkétezer kódolt üzenetet fejtett meg ötven különböző kód alapján. Egy évtizede üldözték azt a rumcsempészt, akit a megfejett kódok segítségével végül sikerült elkapni. A hajó, amely elfogása közben annyi lyukat kapott a fegyverektől, hogy elsüllyedt, kanadai zászló alatt futott, így az incidens nemzetközi szintűvé vált. Elizabeth megfejtéseinek köszönhetően kiderült, hogy a hajó nem állt hivatalosan Kanada törvényes védelme alatt.

A bátor asszony  – aki egyébként több gyermeket is nevelt munka mellett – még Al Capone emberei ellen is tanúskodott, akiket New Orleans-ban tartóztattak le szeszcsempészet vádjával. A második világháború után biztonságos kommunikációs rendszerek kiépítésén dolgozott a Nemzetközi Valutaalap számára.

Forrás: Knowledgenuts