A milliárdos üzletasszony, aki szerény gyermekkorának köszönheti, hogy beteljesítette az amerikai álmot

Martha Stewart remek üzletasszony, az amerikai álom női megtestesítője. Egy self-made woman, aki szerény körülmények között nevelkedett, ám éppen ennek köszönhetően válhatott amerikai háziasszonyok százezreinek példaképévé.

M1

Martha Stewart csodálatos palotában lakik kutyáival (Kép: architecturaldigest.com)

Egy család, ahol a filléres gondok leleményességre tanították a gyerekeket

Martha Stewart 1941. augusztus 3-án született, Martha Helen Kostyra néven. Lengyel bevándorlók 6 gyermeke közül ő volt a második. Szegény családi háttere és a szerény anyagi körülmények, amelyben felnőtt, rengeteg élettapasztalattal segítették őt élete során. Mivel kevés pénzből kellett gazdálkodnia a Kostyra-családnak, kénytelenek voltak feltalálni magukat. Filléres megoldásokból leleményes, de ugyanakkor szép, ötletes kis lakást rendeztek be maguknak. Talán, ha Martha nem egy ilyen szegény családban nő fel, akkor sosem lesz belőle dúsgazdag üzletasszony.

m2

Házába belépve a 20-as évek Amerikájában érzi magát a látogató (Kép: architecturaldigest.com)

Feleségként lett a háziasszonyok példaképe

Marthát ugyanis a leleményessége tette híressé. Még egyetemi tanulmányai alatt ismerkedett meg férjével, Andy Stewarttal, akivel 1961-ben kötöttek házasságot. 1968-ban született meg közös lányuk, Alexis. A gyermek születése után a Stewart-házaspár elköltözött Westportba, Connecticut államba. Ez az otthon rengeteget jelentett Marthának, igazi családi fészket teremtett belőle.

m8

A fürdőszoba (Kép: architecturaldigest.com)

Sajnos azonban miután 1990-ben elvált férjétől, pár évvel később ettől a háztól is megvált. Ma már több ház tulajdonosa, a Skylands-ben található otthona Maine államában csupán a nyári rezidenciája.

m3

(Kép: architecturaldigest.com)

A Steward-házaspár azonban 28 éves együttélésük alatt harmonikus életet élt Westportban. Andy Stewart, ahol csak tehette, támogatta felesége üzleti terveit. Mikor Martha férje könyvkiadóként dolgozott, mindig Marthát kérte meg a nagyobb fogadások rendezésével. Martha nem csak jól gazdálkodott a pénzzel, de remekül főzött és szemmel láthatóan a vendéglátásra született. Csakúgy mint a Született feleségek Bree-je, ő is egy catering-es, vendéglátó céget alapított. Talk show-kban szerepelt, majd saját tévéműsort is kapott. Közben pedig felépített egy üzlethálózatot, a K-martot, ami a mai napig létezik. Martha Stewart több szakácskönyvet és háztartásvezetésről szóló tanácsadó könyvet adott ki az évek során.

m4

(Kép: architecturaldigest.com)

Törés az amerikai álomban

Felfelé ívelő karrierjét azonban nem csak az üzletasszony válása, hanem egy pénzügyi botránya is beárnyékolja. 2004-ben ugyanis 5 hónapos börtönbüntetésre ítélték, majd újabb 5 hónapot házi őrizetben kellett töltenie.

m5

Az úgynevezett “üvöltő 20-as évek” hangulatát tükrözi még a konyha és a tálaló is, ahová könnyen oda lehet képzelni még 20-30 vendéget, ahogyan épp egy jazz-számot hallgatnak vagy ropják a charlestont (Kép: architecturaldigest.com)

Marthát azzal vádolták, visszaélt tőzsdei információkkal. Ekkor már nem csak cégének, a Martha Stewart Living Omnimedia vállalatnak a vezetésével foglalkozott, hanem felvásárolta egy olyan gyógyszerkészítmény részvényeit is, amely még nem volt gyógyszerként regisztrálva. Éppen ezért fordulhatott elő, hogy hirtelen leesett a készítmény részvényeinek az árfolyama. Az üzletasszony valószínűleg erről előre értesült, így még időben megszabadult a részvényeitől. A bennfentes kereskedelem vádját és az ezt követő ítéletet azonban már nem úszta meg.

m6

Mivel Martha Stewart mindenre gondolt, külön játékszoba és több, kényelmes időtöltést garantáló ülősarok is van a kacsalábon forgó palotában (Kép: architecturaldigest.com)

74 évesen is aktív

Az ítéletet követő évben Martha Stewart életéről egész estés film készült, és azóta is több tévéműsorban szerepelt egyaránt mint vendég és mint vendéglátó is. Martha soha szűnni nem akaró energiával dolgozik a mai napig. Az amerikai álom megtestesítője, Martha Stewart a napokban lesz 74 éves, amerikai háziasszonyok százezrei vagy inkább milliói a mai napig követik blogját, és vasárnap délben még mindig aszerint a recept szerint kerül a sült pulyka az asztalra, amit egyszer Martha Stewart álmodott meg.

m7

A csodaszép ház gyönyörű környezetben, egy tó partján fekszik (Kép: architecturaldigest.com)

Forrás: mno.hu

O. M.