Íme a férfi, aki két atomtámadást is túlélt – 93 évesen halt meg

Jamagucsi Cutomu az egyetlen ember, aki Hirosima és Nagaszaki bombázását is hivatalosan, azaz Japán által is elismerten túlélte. A férfi 93 éves koráig élt, akkor rákban hunyt el. “Kétszer találkoztam az atombombával, és kétszer éltem túl. A sorsom az, hogy beszéljek róla” – nyilatkozta egy alkalommal.

tsutomu

A 29 éves Jamagucsi a II. világháború idején a Mitsubishi gyár mérnökeként dolgozott, és éppen egy üzleti úton volt Hiroshimában 1945. augusztus 6-án, amikor hatalmas fény vakította el – érezte a robbanást, a süvítő szél a földre lökte. Dobhártyája beszakadt, átmenetileg megvakult, felsőteste megégett, de túlélte az atombombát. Ezek után három napon át pihent az otthonában, majd szépen visszament dolgozni Nagaszakiban, és hitetlenkedő főnökének elmesélte az atombomba támadás történetét.

atomic-blasts

Amikor a második atomtámadás történt, Jamagucsi Cutomu már rutinosan vetette a földre magát. Ez a bomba is három kilométerre tőle robbant fel, de a kedvezőbb terepviszonyok miatt kisebb károkat okozott. A katonák egyébként nem is Nagaszakit célozták eredetileg, hanem Kokut, de a kedvezőtlen légköri viszonyok miatt pont ott dobták le, ahol épp ő is tartózkodott.

Tsutomu Yamaguchi.

Tsutomu Yamaguchi.

Jamagucsi a Wikipédia leírása szerint a második támadás után nem szerzett további sérüléseket, de később akut leukémiával és egyéb, a sugárzással összefüggésbe hozható betegségekkel kezelték. Mindezek ellenére hosszú és aktív életet élt: egészséges gyermekeket nemzett, hivatalos túlélőként folyamatosan harcolt a nukleáris fegyverek betiltásáért, és 93 évesen halt meg gyomorrákban 2010-ben. A felesége, Hisako szintén hosszú életet élt: 88 évesen halt meg vese- és májrákban, fiúgyermekük azonban nem volt olyan szerencsés, hogy sokáig éljen: ő 59 éves korában vesztette el a harcot a rákkal szemben – valószínű, hogy az ő szervezetét a káros sugárzások betegítették meg.

Jamagucsi 2006-ban feltűnt a Nidzsu Hibaku (Kettős sugárzás) című dokumentumfilmben, amelyben hibakusákat, vagyis az atomtámadások túlélőit szólaltatták meg. Japánban számos túlélő (a becslések szerint 160-170) akad, aki elmondása szerint mindkét bombázást közvetlenül átélte, de eddig csak Jamagucsinál ismerték ezt el hivatalosan, csak neki állítottak ki róla hatósági igazolást. Az ENSZ New York-i székházában a jelenlétében mutatták be a filmet. “Kétszer találkoztam az atombombával, és kétszer éltem túl. A sorsom az, hogy beszéljek róla” – nyilatkozta egy alkalommal.

Forrás: Tofugu, Wikipédia