Kilenc éves kisfiú fedezett fel új, veszélyes medúzafajt Ausztráliában

A kockamedúzát a világ egyik legveszélyesebb mérgű állataként tartják számon, mivel több méteresre megnövő csápjai csípésével akkora fájdalmat tud okozni, ami sokkot, és fulladást okoz, a bevitt méreg pedig a szívet és az idegrendszert károsítja. Eddig ismeretlen, új faját egy kilenc éves kisifú találta meg véletlenül.

boxjelly

Egy nagy méretű kockamedúza (Forrás:Livescience)

A szóban forgó apró tengeri lény a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában találta a kilenc éves Saxon Thomas. A medúza csupán 2-3 centiméter hosszú, egészen aranyosan fest, és a tudósok szerint mérete miatt csípése sem hordoz akkora veszélyt, mint a hagyományos méretű kockamedúzáké. A felfedezés nemcsak egy ismeretlen faj felfedezése miatt lényeges: a tudósok szerint ha ez a pici kockamedúza ilyen jól megél azokban a csatornákban, akkor valószínűleg a halálos csípésű nagy kockamedúzák is megtalálhatók arrafelé – a feltételezések eddig 1400 kilométerrel odébb saccolták lakóhelyüket. Az új állatot a kisfiú után Chiropsella Saxoni-nak nevezték el.

Az új medúzafaj nagyított képe, és a kis felfedező

Az új medúzafaj nagyított képe, és a kis felfedező

A kockamedúzák komoly veszélyt jelentenek Ausztráliában:  a csalánsejtjeikből kilövellő tüske felsebzi a bőrt, így jut be a méreganyag a szervezetbe. A csápok érintése akkora fájdalommal jár, hogy az áldozat szinte megbénul, és ez alól az ember is csak ritkán jelent kivételt: 1884 óta legalább 5567 ember halálát okozta bizonyítottan a kockamedúza csípése, a becslések szerint pedig  most is évente száz ember hal meg miattuk.

Forrás: ABC, Australianscience