68 éven át csuklott egyfolytában egy férfi – Csak halála előtt egy évvel tudta abbahagyni

A csuklás, vagyis a rekeszizom önkéntelen összerándulásának oka a mai napig felderítetlen terület az orvosok számára is. S mivel nem tudják a pontos kiváltó okot, emiatt biztos módszert sem tudnak ellene –  így történhetetett meg, hogy Charles Osborne farmer 68 éven át (1922-től 1990-ig) csuklott egyfolytában.

Osborne fiatalon

Osborne fiatalon (Forrás: TodayIfoundout)

A szerencsétlen férfi 1922-ben, huszonkilenc évesen egy levágott disznó feldarabolásához készülődött, amikor elesett, és ez volt az az időpont, amitől kezdve nem tudta abbahagyni a csuklást. Az összes létező házi praktikát bevetette, de semmi sem csillapította a csuklást. Természetesen orvosról orvosra járt, de azok sem tudtak segíteni rajta, így jobb híján  rádió- és tévéműsorokban tűnt fel, mint az ember, aki sosem tudja abbahagyni a csuklást. A jószándékú emberektől több, mint négyezer levelet kapott életében különböző tippekkel, de egyik sem használt. A férfi végül visszament dolgozni, és a következő hatvannyolc évét három másodpercenkénti csuklással élte végig – még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Szerencsére legalább aludni tudott – éjjelre elmúlt a rángás, az évek során pedig kifejlesztett egy technikát, amivel el tudta nyomni a csuklás hangját.

Annak ellenére, hogy szilárd ételt nem tudott enni, teljesen átlagos életet élt: a mindennapi munka mellett kétszer nősült, nyolc gyereke született. Egy alkalommal az egyik orvos rájött, hogy a csuklást az agytörzs egy kis területének sérülése okozza, és meg tudta azt állítani  egy kísérleti hormonkezeléssel, de a mellékhatások annyira súlyosak voltak, hogy 36 órányi nyugalom után Osborne inkább a csuklást választotta. 96 éves korában, halála előtt egy évvel viszont olyan hirtelen, ahogy jött – a csuklás abbamaradt.

Nem tudni, hogy élt ilyen hosszú életet, ugyanis a hosszú távú csuklás extrém esetben olyan kimerítő lehet, hogy akár bele is lehet halni. Az okok között a bolygóideg ingerlésétől a vitaminhiányon és a kemoterápián át az alkoholfogyasztásig rengeteg minden szerepel, tényleg hatásos megoldás rá viszont alig-alig létezik, bár tartós csuklás esetén már alapos kivizsgálást tartanak, és gyógyszer, illetve műtét is elérhető. Érdekes, hogy a csuklás az állatoknál, és a még anyaméhben növekvő babáknál is előfordul.