Ha továbbra is ilyen mértékben merítjük le a Föld energiaforrásait, akkor a fizikusok szerint is közel a világvége

Szó szerint teljesen lemerítjük a Föld akkumulátorát – figyelmeztetnek a fizikusok, s ha sürgősen nem kezdünk másképp viselkedni, az emberiség és vele minden élőlény rövidesen kihalhat a bolygónkon.

“Fogd fel úgy a Földet, mintha egy akkumulátor lenne, ami nagyon lassan, évmilliárdok alatt töltődött fel. A Nap energiája növényekben és fosszilis energiahordozókban (olaj, gáz, szén) halmozódott fel, ám az ember sokkal gyorsabban használja fel ezt az energiamennyiséget, mint amilyen gyorsan visszatáplálódna” – állítja John Schramski, a Georgia-i Egyetem (UGA) kutatója.

Ha minden így megy tovább, a Föld ki fog merülni, akkor pedig esélyünk sem lesz a túlélésre. A tudós szerint a bolygó akkor töltődött fel, amikor még nem emberek nem is laktak rajta, s csak akkor jelentünk meg, amikor már ideálisak voltak az életfeltételek. Most ahelyett, hogy időnként hagynánk pihenni, egyre többen használjuk a “készüléket”,  és egyre többet fogyasztunk.

A tudósok kalkulációi szerint körülbelül 1000 milliárd tonna szénhidrogén halmozódott fel a Föld biomasszájában a kék bolygó eddigi életében, ám ennek a felét már elhasználta az ember, ráadásul az utolsó száz évben több mint 10 százalékot égetett el belőle. Főként az erdőirtások okozzák a Föld “elemeinek” kimerülését.

Ha a trendet nem tudja megfordítani az emberiség, akkor egyre ingatagabbá válik az energiaellátás, éhínség és szárazság fogja megtizedelni a populációt, az emberi faj maradékának pedig újra a klasszikus vadászó-gyűjtögető életmódhoz kell visszatérnie – írta meg az  Index. A tudósok szerint ugyanis a nagy ellátórendszerek felmondják a szolgálatot.

Schramski jóslata azért igazán félelmetes, mert nem fűződik konkrét anyagi érdeke az erdők megmaradásához, nem is környezetvédő, hanem egy számok és törvényszerűségek alapján dolgozó fizikus, a számok pedig ritkán hazudnak.

Forrás: UGA Today, Index.hu