Lélegzetelállítóan szép virágos udvarok a spanyol Cordobában

Tavasszal és nyár elején érdemes ellátogatni a Spanyolország déli részén fekvő Cordobába, mert olyankor nem csak a csodálatos virágos udvarok szépségében és illatában gyönyörködhet a látogató, hanem még különböző rendezvényeken is részt vehetünk. Ilyenkor rendezik meg ugyanis a virágos udvarok, vagyis a patiók versenyét.

c10

Május elején virágos felvonulással és a vallásos gyökerekre visszanyúló keresztek ünnepével köszöntik a tavaszt a helyi, Andalúzia tartományában élő lakosok. Majd május második és harmadik hetében rendezik meg a patiók versenyét. A patióknak, a virágos belső udvaroknak nagy hagyománya van a spanyol építészetben.

c7

Ha belegondolunk, ezek nélkül az udvarok nélkül elviselhetetlen lenne a tikkasztó hőség Cordobában, amit csupán 200 km választ el Afrika partjaitól. Már a rómaiak is ezekkel a belső udvarokkal védekeztek a néha elviselhetetlen hőség ellen. A római építészeti hagyományt a mór hódítók is átvették. Manapság pedig elképzelhetetlen, hogy ne egy gyönyörűen berendezett virágos udvaron keresztül lépjünk be, ha egy spanyol házba vagyunk hivatalosak.

SergioG_C2

Általában azonban zárva vannak a szép udvarok vaskapui. Évente egyszer nyílnak meg csupán a vadidegenek számára is, a “Los Patios de Córdoba” fesztivál idején, amikor belépőjegyet váltva a turisták is megcsodálhatják a magánházak belső udvarainak kertészeti és építészeti remekeit. Ebben az időszakban a cordobaiak közötti kiélezett verseny kezdődik a legszebb belső udvar címért. A patio tulajdonosok feldíszítik udvarukat, erkélyeiket főként jázminnal, muskátlival és szegfűvel.

c8

A szieszta idejére azonban a házak bezárnak, hiszen a lakóknak is kijár egy kis pihenés délután kettő és hat óra között. De egyébként délelőtt 11-től éjfélig lehet látogatni a csodálatos udvarokat. Néhány házban engedtek a turisták kérésének, és délután is beengedik a kíváncsi vendégeket.

c9

Lassan száz éve már, 1918-ban rendezték meg az első patio fesztivált és versenyt. Azóta családi hagyománnyá nőtte ki magát a virágos udvarok versenye. A városba látogató turista csak örülhet ennek a több generációra is visszanyúló fesztiválnak, hiszen nem csak magánházak udvarába, hanem több kolostor belső kertjébe is betekintést nyerhet ezáltal.

c5

A képeket elnézve tényleg kár lenne, ha csak az apácák és a magánházak tulajdonosai láthatnánk azt a sok szép virágos udvart.

Forrás: andalucia.com
O. M.