Videó: Ilyen az, amikor működő vulkánban cápák úszkálnak

A National Geographic Society által támogatott kutatócsoport a Salamon-szigetek közelében található Kavachi nevű víz alatti, aktívan működő vulkánt vizsgálta, miközben felfedezték, hogy a kráterben rengeteg cápa és rája él.

A Kavachi a huszadik században több, mint huszonnégyszer tört ki, de tavaly is rögzítettek aktivitást. A vízfelszín felett, és az alatt is lehet hallani a vulkán morajlását, de a vulkán környezetében akkor sem érdemes búvárkodni, amikor épp nyugalomban van, a környező vizeket ugyanis erősen savassá teszi és felforrósítja.

A mostani kutatásban ezért emberek nem is merültek, hanem egy kamerákkal felszerelt robotokat juttattak le a vulkán belsejébe. A tudósok megdöbbenve látták, hogy a nehéz körülmények között milyen jól érzik magukat a cápák és a ráják. Vajon honnan tudják, mikor meneküljenek el egy kitörés elől, ami őket is elpusztítaná? Vagy rendszeresen elpusztul egy állományuk, és helyettük mások költöznek oda? Egyáltalán: mi olyan vonzó a savas, metános, forró vízben? Ezekre a kérdésekre még keresik a választ, de addig is, ebben a videóban megnézheted a vulkánlakó cápákat: