Viszlát, adalékanyagok: kék LED fénnyel tartósítják majd az élelmiszereket a jövőben

A kék LED 2014-ben Nobel-díjat ért, s a további kutatások azt is kiderítették, hogy az energiatakarékos kék fény kiválóan fertőtlenít, segít tartósítani az élelmiszereket, és elkerülni az ételmérgezést.

A kutatócsoport

A kutatócsoport

A LED-nek nevezett fénykibocsátó dióda komoly antibakteriális hatással is rendelkezik, főként az alacsony, 4-15 Celsius fokos, enyhén savas  környezetben. Gyümölcsök, készen kapható saláták, de tengeri herkentyűk, és friss húsáruk fertőtlenítéséhez is kiválóan használható – a jövőben elég lesz lehűteni és kék LED-del kezelni őket, hogy frissek maradjanak.

Kék fénnyel megvilágított polcok egy áruházban (Forrás: Techtimes

Kék fénnyel megvilágított polcok (Forrás: Techtimes)

Az eljárás menete nagyon egyszerű: az egysejtű baktériumok fényérzékeny részei elnyelik az elektromágneses spektrum azon tartományát, ami egybeesik a kék színével, így a kék LED-es megvilágítás a baktériumok, köztük az E. coli pusztulását okozza. A jövőben így elképzelhető, hogy ki lehet váltani a mesterséges adalékanyagokat, és a savanyúságot szabályozó anyagokat. Addig is a szingapúri kutatócsoport azt  vizsgálja, hogy a kék fény milyen hatással van a zöldségek C-vitamin-, klorofill- és béta-karotin-szintjére.

Forrás: Newswise, OFWeek