Egyetemen tanul politikatudományt a norvég tömeggyilkos – Hatalmas a felháborodás a norvégok körében

A most 36 éves Anders Behring Breiviket 21 évi börtönbüntetésre ítélték, amiért 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, Utoya szigetén pedig gépkarabéllyal válogatás nélkül mészárolt le fiatalokat egy ifjúsági táborban. Most arra az egyetemre vették fel, amelynek több diákja is ott volt a mészárlás helyszínén, másoknak barátai, rokonai voltak az áldozatok között.

Mass killer Anders Behring Breivik smiles during his trial in room 250 of Oslo's central court on June 21, 2012.  The trial of Anders Behring Breivik, who killed 77 people in Norway last July, enters the final stretch with the prosecutors' call for him to be sent either to prison or to a psychiatric ward. Prosecutors Svein Holden and Inga Bejer Engh are to begin presenting their much-awaited closing arguments at 1000 GMT, at the end of which they will reveal whether they want the court to find Breivik responsible or not for his actions. AFP PHOTO / SCANPIX/ROALD BERIT        (Photo credit should read ROALD BERIT/AFP/GettyImages)

Breivik végig mosolygott a tárgyalásán, és azt mondta, sajnálja, hogy csak ennyi embert tudott megölni (Fotó: Huffingtonpost)

Minden követelménynek megfelelt

Nemrég arról írtunk, hogy az összesen 77 embert meggyilkoló Breivik jogai megsértéséért beperelte be az államot, mert szerinte a magánzárka sérti a személyiségi jogait, most pedig arról szólnak a tudósítások, hogy a norvég tömeggyilkos a börtönből felvételizett az Oslói Egyetem politikatudományi szakára, ahová fel is vették, mivel minden felvételi követelménynek megfelelt. Annyi szigorítás van a dologban, hogy a férfi nem vehet részt az órákon személyesen, és nem léphet kapcsolatba egyetlen tanárával vagy diáktársával sem.

Az egyetem rektora elmondta, mindenkinek joga van tanulni, még azoknak is, akik börtönben vannak, így a tömeggyilkos, szélső jobboldali beállítottságú Breivik emberi jogokról, a kisebbséggel való helyes bánásmódról, és a demokráciáról hallgathat majd órákat.

Az eset hatalmas felháborodást keltett a norvég emberek körében

A legtöbbjük szerint nem szabadna ezt az embert egyetem környékére engedni még a börtönből sem. Az Oslói Egyetem több diákja is végignézte a mészárlást, Breivik többük családtagjait, barátját ölte meg hidegvérrel. A bejelentés az engedélyről ráadásul néhány nappal a mészárlás negyedik évfordulója előtt történt.

Apja szerint csak még zavarosabbá vált az utóbbi időben

Mindeközben Breivik apja is azt mondja, szinte lehetetlen, hogy fia valaha is megbánja tettét, szerinte csak még zavarosabbá és elborultabbá vált a börtönben. Amikor családja meg szerette volna látogatni, feltételeket szabott, például azt, hogy apja nyilvánítsa magát fasisztának, és levélben ítélte el a nagyszüleit, amiért nem álltak Hitler oldalára a II. világháborúban.

Forrás: Dailymail