Hat másodperc sem kellett a Rubik kocka kirakásához a 19 éves világbajnoknak

Egy ausztrál tini, Feliks Zemdegs  nyerte az idei Rubik Kocka Világbajnokságot: kevesebb, mint hat másodperc alatt kirakta a kockát.

5,695 másodperces rekordjával a 19 éves fiú nagyon elégedett, megérte korábban akár napi hat órát is gyakorolni. Ennek ellenére azt mondta, senki se álljon neki gyakorolni csupán kötelességből, mert még a legnagyobb kockázók is csak élvezetből teszik.

A világ egyik legnépszerűbb játéka

A rubik kockát Rubik Ernő találta fel 1974-ben. A háromdimenziós logikai játék szabadalmát 1977-ben kapta meg, ezt követően a játék nemcsak hazánkban, de az egész világon elterjedt. Az első világbajnokságot 1982. június 5-én rendezték meg, 2003 óta pedig kétévente mérettethetik meg magukat a legjobbak. A Magyarország egyik legjobb találmányának tartott kocka annyira népszerű külföldön, hogy negyvenedik születésnapja alkalmából 2014. április 24-én New Yorkban interaktív kiállítás is nyílt a New Jersey-i Liberty Science Centerben Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) címmel.

Isten száma ma már csak 20

Kirakni az átlagember számára egy cseppet sem egyszerű, mindig is kutatták, hogy vajon hány forgatásból lehet kirakni a kockát bármilyen összekevert állásból. Azt az algoritmust, ami lehető legkevesebb forgatással kirakja, Isten algoritmusának nevezték el, a szükséges forgatásszámot pedig Isten számának. Az első eredményt Morwen Thistlethwaite adta 1981-ben, aki bebizonyította, hogy a kocka 52 forgatásból minden esetben kirakható. Isten száma azóta tovább csökkent, 1995-re Michael Reid már 29 forgatással megoldotta, 2007-ben a Northeastern University kutatói bebizonyították, hogy Isten száma legfeljebb 26, a szám 2008 júniusára Tomas Rokicki bizonyítása alapján 22-re csökkent. A legújabb, 2010-es eredmények alapján Isten száma már csak húsz, tehát húsz helyes forgatással bármilyen helyzetből kirakható a Rubik-kocka – lehet próbálkozni.

Forrás: Dailymail