Ritka betegsége miatt szó szerint éhen halhat egy 32 éves nő

A most 32 éves Lisa Brown négy évvel ezelőtt kifejezetten boldog életet élt: szerelme eljegyezte, munkájában is sikeres volt, ám néhány nappal az esküvője után már jelentkeztek betegsége első tünetei.

photo-3

Látványos a változás

Eleinte csak az tűnt fel, hogy egyre kevesebbet tud enni – ekkor még az esküvő és a lagzi körüli stresszre gyanakodott -, ám amikor néhány hét alatt több, mint tíz kilót fogyott, már elment orvoshoz. Egyre kevesebbet tudott enni, miközben pokoli hasfájás gyötörte, az orvosok mégsem tudtak rajta segíteni több, mint két éven át. Addig is úgy erőszakolt le minden falatot a torkán, és azt is el kellett viselnie, hogy modellként mindenki anorexiásnak nézi vagy azt gondolja, hogy szánt szándékkal nem eszik, pedig megtehetné.

Lisa mostanában (Forrás: GoFoundMe)

Lisa mostanában (Forrás: GoFoundMe)

2013-ban aztán Lisa eljutott a Froedtert kórház gasztroenterológusához, aki az addig összegyűlt vizsgálati eredményekből, és pár angiogramos vizsgálatból kiderítette, hogy egy nagyon ritka gasztro-vaszkuláris betegségről, úgynevezett SMA-ról van szó. A tüneteket az okozza, hogy a vékonybél egy része beszorul két artéria közé, az emésztés így nagyon problémássá válik, Lisának ráadásul a gyomra sem működik megfelelően, nem ürül ki rendesen. A két probléma együtt okozza azt, hogy Lisa szervezete nem jut elég tápanyaghoz, és ha nem kezeltetné magát, szó szerint éhen halna.

A diagnózis után Lisát megműtötték, de a betegség néhány hónapja visszatért, ezért most egy csövet ültettek a lány hasába, és azon keresztül táplálják. Egy nap húsz órán át kell a csőhöz kötve lennie, de legalább napról napra jobban van. Sajnos maga a cső nem gyógyítja meg Lisát, csupán ideiglenesen kezeli a problémát, így nem tudni, mi lesz vele a jövőben, a kezelésre így is pénzt kell gyűjteniük.

Ebben a videóban Lisa maga mesél betegségéről, és arról, ahogy mindent elveszített, és már egy sima sétára sem képes elmenni.

Forrás: Washingtonpost