Egy férfi érdekes végrendelettel: 600 milliót ígért annak a nőnek, aki a legtöbb gyereket szüli

1926. október 31-én, Halloween napján meghalt Charles Vince Mellar, vagyonos torontói ügyvéd. Törvényes utód híján pénzének egy részét arra a családra hagyta, aki a lehető legtöbb gyereket prezentálja tíz év alatt.

A férfi egyedi végrendeletében nem ez volt az egyetlen furcsaság:  jamaikai nyaralójának használati jogát három, egymást gyűlölő ügyvéd kollégájára hagyta, az Ontario Jockey Club lóversenyklub részvényeit lóverseny-ellenes aktivistákra, az O’Keefe Brewery sörfőzde részvényeit pedig hét protestáns lelkész között osztotta szét, akiknek a pénz fejében részt kellett venniük a cég menedzsmentjében. Minden fennmaradó vagyon arra a torontói nőre szállt, aki a legtöbb gyereket szüli a következő tíz évben.

20120216-Stork-Will-Millar

Millar arcképe és a végrendelete

Természetesen hatalmas verseny indult meg a családok között, a legnagyobb esélyesek bekerültek a médiába, mindenki ismerte a nevüket, és azt, épp hol tartanak a gyermeknemzésben. 1936-ban jött az eredményhirdetés: a két első helyezett, 10-10 gyerekkel rendelkező nőt egyaránt kizárták: egyiküknek ugyanis több gyereke is halva született, másikuk az öt ikerpárja (!) közül többet is házasságon kívüli kapcsolatban szült. Maradt négy nő, egyenként kilenc gyerekkel, akik családonként 125.000 dollárhoz, 2015-ös dollárban kifejezve bő kétmillió, vagyis nagyjából 600 millió forinthoz jutottak. Smithék,  Nagle-ék, Timleckék, és Macleanék  okosan költötte el a pénzt, házat, családi autót vettek, a gyerekeket taníttatták a hatalmas vagyonból.

20120216-Stork-Kennys-Lilly

A kizárt első helyezett, Lillian Kenny gyermekei

A történetnek különös aktualitást ad egy friss kutatás, amit az amerikai National Bureau of Economic Research tett közzé: arra keresték a választ, mennyi pénzt kéne kapnia egy mai nőnek a gyerekszülésért, ha minden tevékenységét fizetésre váltanánk – beleértve a megnövekedett stressz-szintet is, amiért a legtöbb modern munkahelyen magasabb bért adnak. Az eredmények szerint Ausztráliában  évi 66 ezer amerikai dollárt, azaz 18 millió forintot kéne keresnie egy anyának, a németeknek pedig 42 ezer eurót, azaz majdnem 13 millió forintot.

Forrás:  Nber, Blogto