Modern kori boszorkányok: ma is rendszeresen végeznek ki varázslónak tartott embereket

A középkorra oly jellemző boszorkányüldözés nem tűnt el teljesen a világból: nemrég egy 63 éves asszonyt fejeztek le Indiában azért, mert boszorkánysággal vádolták meg a szomszédai.

Nem egyedi esetről van szó

A boszorkánysággal megvádolt Purni Orangot elfogták-  a vádak szerint a környéken élők folyamatosan kiújuló megbetegedéseiért volt ő a felelős -, meztelenre vetkőztették, majd lefejezték. A rendőrség két nőt és öt férfit fogott el a gyilkosság miatt, és azt is elmondták, hogy nem egyedi esetről van szó: az elmúlt hat évben majdnem száz ember életét vették el azok, akik szerint még mindig élnek boszorkányok: az áldozatokat hol elevenen elégették, hol halálra késelték, hol lefejezték. Egy indiai sportolót, Debjani Borát korábban  azzal vádolták meg, hogy ért a halottak feltámasztásához, a helyiek pedig eszméletlenre verték.

Magyarországon 1756-ban égették el az utolsó “boszorkányt”

Az utolsó boszorkánynak tartott nő elégetése után nem sokkal maga Mária Terézia tiltotta be ezeket az eljárásokat. Addig viszont közel ezer nőt fogtak perbe és öltek meg boszorkányság vádjával. A feljelentők általában irigy szomszédok, rosszindulatú pletykálkodók vagy régi haragosok voltak, akik kiváló indokot találtak arra, hogy a gyűlölt fehérnépet egy életre kiiktassák. Bábának vagy javasasszonynak lenni sem volt életbiztosítás, hiszen mi mással is gyógyíthatnának, vagy menthetnének életet, mint a sötét erők segítségével?

Boszorkány lehetett férfi is

Az egyik legnagyobb boszorkányperre 1728-ban, Szegeden került sor, ahol 14 embert égettek el a ma is Boszorkány-szigetnek nevezett helyen, köztük volt a város egyik korábbi bírája, Rózsa Dániel is – itt jegyezzük meg, hogy bár zömmel nők voltak az áldozatok, boszorkánysággal, varázslással  férfiakat is megvádoltak, néhányukat ki is végezték. A babonában az utóbbi időkben már csak kevesen hisznek, többnyire Indiában és Dél-Afrika egyes részein, ott viszont a feldühödött tömeg lelkiismeretfurdalás nélkül kínozza és öli meg a boszorkánysággal vádolt embereket. Még 2010-ben, a haiti földrengés nyomán fejét felütő kolera-járvány során is több, mint 12 embert vádoltak meg boszorkánysággal, és a kolera szándékos terjesztésével, mindegyiküket felakasztották.

A hely, ahol a légügyi hatóság megszabja, milyen magasan repülhetnek a boszorkányok

2013-ban Szváziföldön az afrikai légügyi hatóság megszabta, milyen magasan repülhetnek a boszorkányok, nehogy összeütközzenek a repülőkkel. Aki 150 méternél magasabban repül a söprűnyélen, az azt kockáztatja, hogy letartóztatják és pénzbírsággal sújtják. Nepálban az elmúlt években több, mint nyolcvan nőt vádoltak boszorkánysággal, és kínoztak meg: általában alacsony kasztból származó, vagyontalan, vagy nehéz szociális helyzetben élő nők válnak célponttá.

Forrás: BBC, Wikipédia