Itt az új Föld? Bolygónkhoz meglepően hasonló égitestet talált a NASA

A Földünkhöz jelen ismereteink szerint nagyon hasonló, Nap-szerű csillag körül keringő bolyogót talált a NASA.

452b_artistconcept_beautyshot

A Kepler-452b bolygót rögtön átkeresztelték Föld 2.0-ra, mert ez az első olyan bolygó, ami igazolni látszik azt az elméletet, miszerint a naprendszerünkön túl olyan bolygók létezhetnek, amelyeken hasonlóak az életfeltételek, mint itt nálunk. Ahhoz, hogy mindent megtudjunk a Kepler-452b bolygóról, először is asztronautákat kellene odaküldeni, de annyi biztos, hogy a mienkéhez hasonló Nap körül kering, attól megfelelő távolságra, körülbelül 60 százalékkal nagyobb, mint a Föld, és tőlünk 1400 fényévre van. Éppen ezért eljutni oda a mostani technológiával lehetetlen, nagyjából 24,7 millió évet emésztene fel az odaút.

452b_artistconcept_comparisonwithearth

A Kepler-452b hasonlóan a Földhöz 385 nap alatt kerüli meg a saját Napját, korát hatmilliárd évre becsülik. A bolygó pontos összetételét nem ismerni, a kutatók reményei szerint nem gázbolygó, hanem kőzetből áll. Valószínűsítik, hogy vulkánok is lehetnek a felszínén, sőt, akár fotoszintetizáló növények is, mivel a Földre érkező napsütéshez hasonló fényviszonyok vannak ott.

Azt már szinte biztosan ki lehet számítani, hogy nagyobb a gázmegtartása, és a Földnél 10 százalékkal nagyobb napsugárzás miatt a felszínen igencsak meleg lehet, és valószínűleg az üvegházhatás is jelentős.

A bolygóhoz tartozó csillag 1,5 milliárd évvel idősebb a mi napunknál, ami azt jelenti, hogy sokkal forróbb a miénknél, így ha voltak óceánok az égitesten, azok valószínűleg már elpárologtak. Mindemellett, hogy nagy vízfelületek nincsenek is, nem kizárt, hogy található rajta folyékony víz. A felfedezés leginkább arra jó, hogy megmutassa, hogy milyen is lesz a Föld jövője – mondta Jon Jenkis, a NASA kutatója.

A következő időszak izgalmas felfedezése lesz, ha vizet, vagy az élet jeleit találják meg a bolygón.

Forrás: NASA