Hatalmas előrelépés a jövő világa felé: öntudatra ébredt egy humanoid robot

A New York-i Rensselaer AI and Reasoning Lab (Rair) kutatói 58 cm magas, humanoid Nao robotokkal végeztek kísérleteket, amikor az egyik robot olyan reakciót mutatott, amelyet a kutatók az éntudat megcsillanásaként értékeltek.

nao_2

A gép értette a neki feltett kérdést, felismerte a saját hangját, és láthatóan felfogta, milyen kísérlet zajlik körülötte.

A kísérletben egy csoportnyi robotot némító pirulákkal teszteltek. A programozásuk során azt hitették el velük, hogy most hármójuk közül ketten olyan tablettát kapnak, ami elnémítja a hangjukat, a harmadik pedig placebót kap, és nem tudhatják előre, hogy melyikük. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy megnyomták két robot némító gombját, a harmadikét viszont nem, így beszélhetett, ha akart. Ezek után a kutatók arra utasították az androidokat, mondják meg, melyik két robot kapta a “némító pirulát”.  Mind a hárman megpróbáltak válaszolni, hogy “nem tudom”, de természetesen csak az egyiküknek sikerült.  Ekkor jött a meglepetés: az a gép, amelyik képes volt hangot kiadni, némi töprengés után jelentkezett, és ezt mondta: “Bocsánat, most már tudom. Képes voltam bizonyítani, hogy nem én kaptam a némító tablettát.”

A robot megnyilvánulása a kutatók szerint bizonyítja, hogy a robot rendelkezik éntudattal, felismeri a saját hangját, képes volt megérteni a kérdést, megoldást találni rá, és még udvarias is.

Íme a videó a történtekről:

Forrás: PopSci