Az ember, akibe hétszer csapott bele a villám

Pár napja majdnem halálos áldozatot követelt a Balatonba becsapó villám Vonyarcvashegyen. Az egyik lányt újra kellett éleszteni, többen is kórházba kerültek, a legtöbben pedig most tudták meg, hogy a villám vízbe is csaphat. Magáról az élményről talán  Roy Sullivan mesélhetne a legtöbbet, ő hét villámcsapást is túlélt már életében.

A strandoló magyarok gyorsan segítséghez jutottak, így valószínűleg nem lesz halálos áldozata a villámcsapásnak. Az elektromos kisülést túlélni azonban hatalmas szerencsét jelent, hiszen pillanatnyi időre extrém nagyságú feszültség éri a szervezetet, ez akár egész végtagokat szakíthat le, a keringés leállását eredményezheti, a dobhártya beszakadásával meg is süketíthet, és a látásra is tartósan károsan hathat. Ezek után nehéz elhinni, hogy a parkőrként dolgozó Roy Sullivan hétszer is túlélte ezt a katasztrófát – ez annyira ritka, hogy a férfi a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. A villámcsapások csak kisebb sérüléseket okoztak nála, például leesett a körme, ami ahhoz képest, ami történhetett volna, egészen elfogadható veszteségnek tűnik.

Ebből a reklámvideóban jól illusztrálták, mi mindent kellett átélnie Roynak:

Mi is az a villám, és hogyan védekezhetünk ellene?

A villám egy elektromos gázkisülés, amit a viharokban összeütköző jégrészecskék miatt kialakuló elektromos töltés okoz: az embert a földbe becsapódó villámok veszélyeztethetik, pedig a felhők közt is kialakulnak villámok, amiket általában a repülőgépek ablakán kinézve láthatunk. Egyetlen villám 40 ezer amperes áramerősséget is elérhet, és a levegőt átmenetileg akár 29 ezer fokra is felmelegítheti. A globális felmelegedéssel a villámok is egyre gyakoribbak, így nem árt megtanulni elkerülni őket. Ha vihar közeledik, és a vízparton vagy a vízben vagyunk, figyeljük a viharjelzést, vagy a partiőrök tanácsait, és hagyjuk el a vizet, mielőtt odacsap egy villám. Ha tehetjük, ne álljunk magas fa vagy oszlop alá sem, egy stabil, vasbetonból készült híd már jó választás, ha az eső vagy a jég elől kell behúzódnunk valahova. Szabadtéren legjobb lehasalni a földre, még ha vizesek is leszünk, és megvárni, míg elvonulnak a felhők. Ha esernyő van nálunk, és csapkodnak a villámok, csukjuk össze és inkább ázzunk meg, mint hogy célpontot nyújtsunk.

Forrás: Todayifoundout