Egy kutatás szerint a bélbaktériumok miatt lehet indokolatlanul sírós és nyűgös a gyerek

Egy új kutatás szerint a gyermekek bélrendszerének flórája és a viselkedése között szoros összefüggés van. Ha a gyerek üvölt, indokolatlanul sírós, hisztis, vagy depressziós tüneteket mutat, akkor elképzelhető, hogy baj van a bélflórájával.

549aa06671b938a45c0ac22cb713fb6c8fd3128b

Az Ohio State University kutatói 18-27 hónapos kisgyermekek bélrendszerének baktériumflóráját vizsgálták, és rájöttek, hogy egyes baktériumfajok elszaporodása egyértelmű hatással van a babák viselkedésére. A bélrendszer alakulásába beleszól az adott baba születése, a szoptatás, a hozzátáplálás, és még rengeteg minden, ennek ellenére határozott kölcsönhatást találtak a stresszhormonok és a bélbaktériumok között: ha utóbbiak között bizonyos törzsek megtalálhatók, a gyermek magatartása rossz irányba módosulhat. Egyfajta párbeszéd folyik az agy és a belek között, de azt egyelőre nem tudni pontosan, melyik fél is kezdi ezt el. Az eredmények ellenére a kutatók egy szülőnek sem tanácsolják, hogy táplálja máshogy gyermekét.

A bélbaktériumok és a viselkedés közti kapcsolatot már 2011-ben is kutatták Amerikában, ekkor állatkísérletekből derült ki, hogya bélflóra összetétele befolyásolhatja az agyműködést és a viselkedést. Ha egészséges felnőtt egerek antibiotikumot kapnak, és megbontják a bélflóra normális egyensúlyát,  viselkedésük megváltozik: vakmerőbbé válnak, illetve fokozódik egy depresszióval és szorongással kapcsolatba hozott agyi növekedési faktor, a BDNF termelődése. A viselkedésváltozás akkor is megfigyeélhető volt, amikor egy bátor egérnek egy gyávább társának baktériumflóráját adták, és fordítva: mindegyikük viselkedése hasonlóvá vált a donoréhoz.

Forrás: Fatherly