Amputált lábbal lett olimpiai bajnok a magyar sportoló – Kenterbe verte az egészségeseket

Az 1932-es olimpián részt vett a világverőként számon tartott Komjádi-pólócsapatban egy olyan sportoló, akinek csak másfél lába volt: Halassy Olivérről van szó, aki bebizonyította , hogy egy mozgássérült is képes eljutni a dobogó legfelső fokára.

Forrás: Wikpédia

A2 1932-ben készült fényképen alig lehet észrevenni, hogy a csapat egyik tagjának térdből hiányzik az egyik lába. Forrás: Wikpédia

Az akkor 23 éves Halassy végül kétszeres olimpiai bajnokként, háromszoros Európa-bajnok vízilabdázóként, Európa-bajnok gyorsúszóként, és többszörös magyar bajnokként fejezte be pályafutását akkor, amikor a paralimpiát még hírből sem ismerték hazánkban.

Halassy 1909. július 31-én született Újpesten teljesen egészségesen, aztán 8 éves korában fel akart ugrani a mozgó villamosra, de lecsúszott, és bal lábát térd alatt amputálni kellett. Egy évvel később már úszó- és pólóedzésekre járt az UTE uszodájába, és nemcsak ugyanolyan jól teljesített, mint a többiek, messze túlszárnyalta őket: 17 évesen ő nyerte a folyamúszó bajnokságot.

Forrás: vs.hu

Halassy és Komjádi

19 éves korában Komjádi Béla beválogatta az amszterdami olimpiai keretbe, és elkezdődött a sikersorozat: tíz év alatt tíz alkalommal nyert országos pólóbajnokságot az UTE színeiben, úszásban 23 magyar bajnoki aranyat gyűjtött össze, 12-szer javított hazai csúcsot, az aranyérmes pólócsapat tagja volt a Los Angeles-i és a berlini olimpián.

Az 1931-es párizsi Európa Bajnokságon a belgák ellen játszottak, Halassy szokás szerint mindent beleadva küzdötte végig a meccset, a győzelem után viszont nem pihent, hanem ment  az 1500 méteres gyorsúszás döntőjére. A hirtelen jégesőben ázó nyitott uszodában Halassy maga mögé utasította a két esélyest, és aranyérmet nyert. A táv végén úgy kellett kihúzni a vízből a hullafáradt sportolót, aki az öltözőjéig sem volt képes már elmenni, úgy vitték, aztán cukrozott teával próbálták eszméletre téríteni. Amikor jobban lett, Halassy visszasétált az uszodához, ahol az éppen zajló vízilabda meccset félbe kellett szakítani, mert mindenki csak Halassyt éljenezte, még a zsűri és a bírók is megtapsolták.

Halassy 30 évesen vonult vissza, három lánya született, a háború után pedig egyike azoknak, akik részt vettek az úszósport újjászervezésében. 1946-ban a feltételezések szerint egy szovjet járőr leintette az autót, amiben éppen utazott, fegyverrel próbálták elvenni a kocsit, a sofőrt és a 37 éves Halassy Olivért a helyszínen agyonlőtték. Legkisebb lánya még újszülött volt. A gyilkosságot rablásnak állították be, egyetlen szemtanú sem maradt életben.

Halassy Olivér nevét napjainkban  a margitszigeti Sportuszoda falán a rögzített márványtáblán olvashatjuk, a mozgáskorlátozottak sportegyesületét és az újpesti sportcsarnokot is róla nevezték el.

Forrás: vs.hu